Sudet pois mailta ja halmeilta, karja laitumelle

Lypsyä laitumella Itä-Uudellamaalla. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Lypsyä laitumella Itä-Uudellamaalla. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

YRJÖN PÄIVÄ 23.4. Pyhän Yrjänän, 200-luvulla eläneen tarunomaisen marttyyrin ja ritarin, alkuperäinen nimi Georgius tarkoittaa maanviljelijää. Monissa maissa hänen muistopäivänsä on tärkeä toukopäivä. Täällä Pohjolassakin on otettu enteitä tulevasta viljasadosta: lämmin Yrjö tuo hyvän vuoden, kylmä vie joka kolmannen tähkän pellosta.
Ennemminkin Yrjön eli Yrjänän eli Jyrkin päivä liittyy meillä karjatalouteen. Päivä on vanha karjan uloslaskupäivä. Kyseisenä päivänä, tai useammin sitä edeltävänä yönä, suoritettiin toimenpiteitä, joilla pyrittiin takaamaan karjalle turvallinen laidunkausi.
Yrjön päivän aattoyönä sytytettiin kokkotulia ja paimenet soittivat torviaan. Huhuiltiin ja huudettiin Pyhälle Yrjölle ja kehotettiin häntä pitämään koiransa kiinni. Näillä koirilla tarkoitettiin susia.
Susien karkottamiseksi saatettiin paikoin suorittaa myös jyryn- eli Jyrkin ajo: etenkin lapset juoksivat kelloja soittaen ja muutenkin mekastaen ympäri taloa ja lähimetsiä.
Entisaikaan kevään nälkäiset sudet olivat todellinen uhka talon kalleimmalle omaisuudelle, karjalle, joten kaikki keinot sen suojelemiseksi otettiin käyttöön. Lounais-Suomessa uskottiin suden penikoivan nimenomaan juuri Yrjön yönä ja ulvaisevan kerran joka pennulle.
Yrjön päivän sääolot eivät aina ole laidunnuksen kannalta suosiolliset, lunta saattaa olla vielä maassa ja vedet jäässä. Tällöin ainakin Itä-Suomessa karjan uloslasku on toimitettu vain seremoniallisesti päästämällä lehmät hetkeksi ulos jaloittelemaan. Varsinaista uloslaskua on tällöin siirretty eteenpäin, mutta se on suoritettu kuitenkin samana viikonpäivänä kuin mille Yrjön päivä osui.

Iina Wahlström
Suomen maatalousmuseo Sarka

Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla