Onkiminen ja nauriinkylvö suositeltavia puuhia

Onkimiehet Siikaisten järvellä vuonna 1929. Kuva kuuluu Hinnerjoen kotiseutuyhdistyksen kokoelmiin.

Onkimiehet Siikaisten järvellä vuonna 1929. Kuva kuuluu Hinnerjoen kotiseutuyhdistyksen kokoelmiin.

PIETARIN PÄIVÄ 29.6. Vanhoissa almanakoissa kesäkuun 29. päivä on merkitty Pietarin ja Paavalin päiväksi muistuttamaan kummankin marttyyrikuolemasta keisari Neron vainoissa vuonna 79 AD. Keskiajalla Suomessakin järjestettiin tänä päivän suuria juhlia, ja se oli yksi kirkkovuoden juhlapäivistä, jolloin töitä rajoittivat tarkat määräykset. Kaikenlainen äänekäs työnteko ja repiminen oli ankarasti kielletty. Pyykinpesu pesukartulla oli kielletty, eikä pellavamaata saanut kitkeä Pietarin päivänä. Sen sijaan tunnetun kalastajan juhlapyhänä onkiminen oli hyvin suositeltavaa. Saattoipa onkimies lausua: ”Hei onki ottamaan, väkäleuka vääntämään. Anna Antti (Pietarin veli Andreas) ahvenia, Pekka pieniä kaloja”.
Vaikka osa töistä oli Pietarin päivänä kielletty, eräät työt pyrittiin juuri tällöin tekemään. Nauris oli tapana kylvää Pietarina, etteivät tuhohyönteiset sitä söisi. Myöhäinen kylvöaika vähentää myös rikkaruohojen määrää naurispellossa. On myös uskottu nauriista tulevan tällä tavoin makeampia. Juhannuksen jälkeistä perjantaita, joka usein sattuu hyvin lähelle Pietarin päivää, on monin paikoin pidetty parhaana nauriin kylvöpäivänä. Sitä onkin kutsuttu itu- tai hikiperjantaiksi.
Kaskiviljelyalueilla Pietarin päivän aikaan kaadettiin lehtokasket. Rasiin kaadetut lehtipuut kuivuivat nopeasti kesäsäässä. Myös rukiin kylvö poltettuihin ja valmisteltuihin kaskiin voitiin aloittaa samaan aikaan: ”Kynnä, kylvä uutisella Laurin ja Perttulin välillä, vaan jos on vanhasta varoa, ala panna Pietarista”. Metsään oli myös muuta asiaa Pietarin päivänä. Tuohi oli tähän aikaan parasta kiskottavaksi, jo paksua mutta ei vielä murtuvaa. Saunavastat tehtiin myös tähän aikaan. Karja rehuksi kerättävät lehdekset taiteltiin juhannuksen jälkeen.
Pietarin päivää pidettiin normaalin kesän lämpimimpänä päivänä. Sanottiin, että ”Talvi jouluksi tamoo, kesä Pietarin päiväksi”. Jos Pietarina satoi, sen katsottiin tuovan hyvän lypsykesän. Muitakin enteitä luettiin Pietarina: ”Jos papu ei Pietarina kuki, niin ei laskiaisena pata puti”. Vanha kansa oli myös huomannut, että isot paarmat katoavat näihin aikoihin ja tilalle tulevat tuppi- eli suppupaarmat: ”Pietari pistää isot paarmat tuppeensa”.

Juha Hirvilammi
Suomen maatalousmuseo Sarka

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla