Muuttoaika

Johannes Kastajan kaulanleikkauspäivä

Johannes Kastaja on erän kirkkohistoriamme tutuimmista pyhimyksistä. Hänen syntymäpäiväänsä vietetään juhannuksena – keskikesän päivänä. Johannes Kastaja kuoli marttyyrinä, kuten niin moni kirkkohistoriamme varhaisista suurmiehistä. Hänen teloituspäiväänsä on muistettu 29.8., jolloin hänen uskotaan saaneen loppunsa.
Johannes Kastajan mestautti Herodes Antipas vuonna 32. Tämä Herodes ei ollut jouluevankeliumista tuttu kuningas Herodes vaan Galilean neljänneksen kuvernööri ja neljänneshallitsija. Hänet oli tehtävään nimittänyt keisari Augustus.
Keskiaikana asia ilmaistiin vanhoissa pyhimyskalentereissa sanoin Decollatio Johannis. Mikael Agricola suomensi termin 1500-luvun alkupuoliskolla muotoon Johannes Kastajan kaulanleikkaus.
Päivä oli ollut suomalaisessa pyhimyskalenterissa ainakin vuodesta 1324. Suomalaisen virsikirjan kalenterissa se säilyi vuoteen 1845 ja virallisessa Helsingin yliopiston Almanakassa aina vuoteen 1907 saakka. Päivää kuvattiin lyhennyksellä Joh. Kast. k.l.. On todennäköistä, ettei kansa yleisesti ymmärtänyt enää tuolloin päivän tai lyhenteen merkitystä.
Kaulanleikkauspäivä ei ollut hyvä päivä, vaan se koettiin vaarallisena ja kammottavana. Siksi päivälle asetettiin kovia kansanelämään vaikuttavia vaatimuksia.
Tuona päivänä ei saanut kylvää ruista eikä muokata peltoa, koska vaikutukset olisivat ulottuneet pitkälle tulevaisuuteen. Sen sijaan niittyjen perkaaminen ja syöpäläisten hävittäminen oli tuona päivänä mahdollista, ja oikeastaan se oli erinomaisen sopiva näihin toimiin.
Ortodoksisella alueella päivää kutsuttiin Kuivan Iivanan päiväksi. Itäisen kirkon piirissä päivä oli jos mahdollista vieläkin pahempi kuin lännen kirkon parissa.

Teppo Vihola
Johtaja, Suomen maatalousmuseo Sarka

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Suomi 100

Pala Kakkua

SPM –

Arkistot
Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Loimaan neljäsluokkalaiset tanssivat itsenäisyysjuhlan vieraiden kanssa valssia

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa vieraiden kanssa tanssittu valssi.

Loimaan neljäsluokkalaiset ja itsenäisyysjuhlan vieraat tanssivat cicapoa

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa vieraiden kanssa tanssittu cicapo.

Loimaan neljäsluokkalaiset tanssivat itsenäisyysjuhlassa letkajenkkaa

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa letkajenkka eli letkis.