Mikä olikaan vuoden pisin yö?

Perinteiset merkkipäivät ovat vuosisatojen saatossa saattaneet siirtyä päivästä toiseen, yleensä kristinuskoon tai viralliseen ajanlaskuun liittyvien päätösten myötä. Toisaalta jotkin perinteiset merkkipäivät ovat ajan saatossa säilyttäneet paikkansa, mutta saaneet uusia sisältöjä tapojen muuttuessa.

Vuoden pisin yö on perimätiedon mukaan niin pitkä, että kukkokin ehtii pudota kolmasti orreltaan. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Vuoden pisin yö on perimätiedon mukaan niin pitkä, että kukkokin ehtii pudota kolmasti orreltaan. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka

Annan päivää vietetään nykyään 9.12. Ennen vuotta 1708 Annan päivää vietettiin kuitenkin Suomessa 15.12. ja muissa Euroopan maissa 14.12. Lusian päivä on kalenterissa puolestaan edelleen paikallaan, 13.12. Lusian päivän vietto ei ole kuitenkaan vanha suomalainen kansantapa, vaan sen juuret ovat Ruotsissa Pyhän Lucia Neitsyen kultissa.
Vanhan suomalaisen perimätiedon mukaan Lusian yö, Annan aatto – 13. ja 14. joulukuuta välinen yö oli vuoden pisin. Talvipäivänseisaus on nykykalenterin mukaan 22.12., mutta ennen siirtymistä gregoriaaniseen kalenteriin vuonna 1582 talvipäivänseisaus osui 12. päivään joulukuuta. Juliaanisen kalenterin vuotuisen virheen vuoksi vuoden pisin yö osui 13. ja 14. päivän välille 1300-luvulla. Kustaa Vilkuna katsoo tämän ajoittavan perinteiset vuoden pisimpään päivään liittyvät sananlaskut ainakin 600 vuotta vanhoiksi.
Lusian yöhön ja Annan aattoon liittyy hauskoja sananparsia, jotka kuvaavat yön pituutta, kuten: Lutun yö, Annan aatto, kukko kolmasti orrelta puttoo. Ruotsissa väitettiin Lucian yön olevan niin pitkä, että lehmä nälissään jyrsii parsipalkin kolmasti poikki.

Elsa Hietala
Suomen maatalousmuseo Sarka

Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla