Pesäpäivät 21.–24.12.

Kun Tuomas (21.12.) oli tuonut joulun, alkoivat vanhan kansan Pesäpäivät. Talvipäivän seisauksen aikaan auringon uskottiin olevan kolme päivää paikoillaan eli pesässään. Tällöin pienikin pilkahdus auringosta ennusti tulevaksi lämmintä ja kuivaa kesää. Kaskienkin arveltiin palavan hyvin seuraavana kesänä, jos Eevan päivänä (24.12.) näki oman varjonsa.
Myös karhu nukkui syvintä untaan pesäpäivinä, eikä sitä sopinut häiritä tuoreen puun hakkaamisella. Muuten mesikämmen kostaisi raatelemalla karjaa tulevana kesänä.
Jos pesäpäivinä koettiin kovia pakkasia, arveltiin että ”pakkanen palaa pesässään”. Tästä ennustettiin, että sydäntalvesta tulee leuto ja ”turkin joutaa myydä”. Pesäpäivät muodostivat myös enteissä erityisen taitekohdan. Pesäpäivien jälkeen tuleva suojasää ennusti yhdeksän viikon päästä tulevaa suurta suojaa, joka taas ilmaisin kevään tulon nopeuden. Aatamin päivän (24.12.) jälkeinen ensimmäinen myrsky tiesi jäiden lähtöä järvistä 18 viikon päästä.

Juha Hirvilammi

Jos pesäpäivinä koettiin kovia pakkasia, arveltiin että ”pakkanen palaa pesässään”.  Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka

Jos pesäpäivinä koettiin kovia pakkasia, arveltiin että ”pakkanen palaa pesässään”. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka

Suomen maatalousmuseo Sarka

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla