Muuttoaika

Pesäpäivät 21.–24.12.

Kun Tuomas (21.12.) oli tuonut joulun, alkoivat vanhan kansan Pesäpäivät. Talvipäivän seisauksen aikaan auringon uskottiin olevan kolme päivää paikoillaan eli pesässään. Tällöin pienikin pilkahdus auringosta ennusti tulevaksi lämmintä ja kuivaa kesää. Kaskienkin arveltiin palavan hyvin seuraavana kesänä, jos Eevan päivänä (24.12.) näki oman varjonsa.
Myös karhu nukkui syvintä untaan pesäpäivinä, eikä sitä sopinut häiritä tuoreen puun hakkaamisella. Muuten mesikämmen kostaisi raatelemalla karjaa tulevana kesänä.
Jos pesäpäivinä koettiin kovia pakkasia, arveltiin että ”pakkanen palaa pesässään”. Tästä ennustettiin, että sydäntalvesta tulee leuto ja ”turkin joutaa myydä”. Pesäpäivät muodostivat myös enteissä erityisen taitekohdan. Pesäpäivien jälkeen tuleva suojasää ennusti yhdeksän viikon päästä tulevaa suurta suojaa, joka taas ilmaisin kevään tulon nopeuden. Aatamin päivän (24.12.) jälkeinen ensimmäinen myrsky tiesi jäiden lähtöä järvistä 18 viikon päästä.

Juha Hirvilammi

Jos pesäpäivinä koettiin kovia pakkasia, arveltiin että ”pakkanen palaa pesässään”.  Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka

Jos pesäpäivinä koettiin kovia pakkasia, arveltiin että ”pakkanen palaa pesässään”. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka

Suomen maatalousmuseo Sarka

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Suomi 100

Pala Kakkua

SPM –

Arkistot
Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Loimaan neljäsluokkalaiset tanssivat itsenäisyysjuhlan vieraiden kanssa valssia

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa vieraiden kanssa tanssittu valssi.

Loimaan neljäsluokkalaiset ja itsenäisyysjuhlan vieraat tanssivat cicapoa

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa vieraiden kanssa tanssittu cicapo.

Loimaan neljäsluokkalaiset tanssivat itsenäisyysjuhlassa letkajenkkaa

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa letkajenkka eli letkis.