Pyhä Nikolaus tuo talven tullessaan

Pyhä Nikolaus, 300-luvulla Vähä-Aasiassa elänyt Myran piispa, kuoli 6. joulukuuta ja myöhemmin päivä omistettiin hänen muistolleen. Nikolauksella on Suomessa monia kaimoja, muun muassa Niilot, Niket, Nikot, Miikkulat ja Laavit. Nikolauksen monet toisinnot näkyvät runsaana myös suomalaisissa paikan- ja sukunimissä, kuten Nikkilä, Klaavu ja Laasonen.

Nikolauksen odotettiin sitovan maan ja vedet jääkahleisiin. Kuva Lempäälän Mäyhäjärveltä 1950-luvun alusta. Kuva kuuluu Suomen maatalousmuseo Saran kokoelmiin. Kuva: Väinö Niemi

Nikolauksen odotettiin sitovan maan ja vedet jääkahleisiin. Kuva Lempäälän Mäyhäjärveltä 1950-luvun alusta. Kuva kuuluu Suomen maatalousmuseo Saran kokoelmiin. Kuva: Väinö Niemi

Entisaikaan Pyhä Nikolausta pidettiin metsän jumalana ja metsälintujen suojelijana. Erämiehet kääntyivätkin hänen puoleensa toivoessaan runsasta ja lihavaa saalista. Ainakin karjalaisten keskuudessa hänet tunnettiin myös meren jumalana, joka suojeli meren vaaroilta ja sääti tuulta ja ilmoja. Myös Suomessakin asioineille saksalaisille Hansa-kauppiaille hän oli merkittävä merenkulun suojelija.
Nikolauksen päivänä havainnoitiin valitsevaa säätä ja nähtiin siinä enteitä koko talven ilmanalasta. Arveltiin, että Niilo ”viittaa talven sään” ja ”minkälainen ilma on Nikolauksen päivänä, sellainen on koko joulukuuna”. Joka tapauksessa Nikolaus tuo lopullisesti talven tullessaan.
Joulukuun 6. päivä on nykyisin maamme itsenäisyyden juhlapäivä, mutta Pyhä Nikolaus kuuluu joulukuuhumme yhä merkittävästi. Perimätiedon mukaan Nikolauksella oli tapana pukeutua tunnistamattomaksi ja jakaa lahjoja lähimmilleen. Nykyinen joulupukkimme on eräänlainen yhdistelmä muun muassa tätä legendaa, suomalaista nuuttipukkiperinnettä ja tonttutarinoita.

Iina Wahlström
Suomen maatalousmuseo Sarka

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry