Pentin päivä

Benedictus Nursialainen (480–543) oli roomalaiskatolisen luostarilaitoksen perustajahamoja. Hän perusti Benediktiiniläisjärjestön, jonka tunnuslause oli ”Ora et labora”, ”rukoile ja tee työtä”. Katolisessa pyhimyskalenterissa Benediktuksen muistopäivä on 21. maaliskuuta. Benediktuksesta suomalaiset tekivät Pentin, jonka nimipäivän kirkko määritteli vuonna 1572 kevätpäivän tasauksen ajankohdaksi.

Heinäkuormia ajetaan hevosilla 1930-luvulla Hämeessä. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka /  Nils Westermarck

Heinäkuormia ajetaan hevosilla 1930-luvulla Hämeessä. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka / Nils Westermarck

Alun perin kevätpäivän tasaus oli 17.3. Gregoriuksen eli Rekon päivänä, ja tähän päivään liittyvät monet vanhat sanonnat. Jo Mikael Agricola runoili Rucouskirjassaan, että ”Pyhä Greus ia Risti tee, ette öö ia peiue tasan iee”. Vielä paljon myöhemminkin kevätpäivän tasaus liitettiin Rekon päivään: Ganader kirjasi sanakirjaansa vuonna 1789 että ”Kriu Krau Kreun päivä, tasain yö, tasain päivä”.
Pentin päivän lähestyessä alettiin tarkkailla enteitä ja sanottiin iltaruskon ennen Penttiä merkitsevän pakkasta ja jälkeen lämmintä ilmaa. Teeren soitimen alkaminen ennen Penttiä ennusti lumisadetta ja jälkeen Pentin kauniita ilmoja. Kevätpäivän tasauksen aikaan oli otollista valmistaa uistimet ja onget, koska tällöin niistä saatiin erityisen pyytäviä.
Etelä-Pohjanmaalla Pentin päivää kutsuttiin Mato-Pentiksi. Uskottiin, että käärme (=mato) tulee ensi kerran lämmittelemään kevätaurinkoon tänä päivänä. Karjaa ei uskallettu laskea ulos, ettei koko kesää olisi vaivannut onnettomuus.

Juha Hirvilammi
Suomen maatalousmuseo Sarka

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla