”Itsenäisyys mahdollistaa Suomen kehittämisen”

0

Mauri ja Sinikka Kontun palkittu yritys Vahterus valmistaa raskaan teollisuuden lämmönsiirtimiä Kalantissa. Sunnuntaina työvaatteet vaihtuvat juhlapukuihin. Kuva: Jori Liimatainen

Vahteruksen yrittäjäpariskunta Sinikka ja Mauri Kontu lähtee itsenäisyyspäivän vastaanotolle edustamaan suomalaista yrittämistä. Vahterus on juuri palkittu Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnolla.
– Kutsu Linnan juhliin oli yllättävä, arvostamme huomionosoitusta paljon. Se on poikkeuksellisen hieno tunnustus, kuvailee toimitusjohtaja Mauri Kontu.
 Hänen mielestään itsenäisyys on mahdollistanut vapaan yhteiskunnan toimimisen ja omilla ehdoilla yrittämisen. Sen myötä suomalaista yhteiskuntaa voidaan myös kehittää.
– Jos vertaa Suomea Itä-Eurooppaan, niin onhan meillä hyvin erilainen tilanne.
 Uusikaupunkilainen Vahterus on erikoistunut raskaan teollisuuden lämmönsiirtimien valmistukseen. Yritys työllistää 230 henkilöä.
 Sääntelyn runsaus ja palkkakulujen päälle tulevat erilaiset maksut ja lisät ovat asioita, joihin Mauri Kontu toivoo valtiovallalta helpotuksia.
 Kontut juhlivat itsenäisyyspäivää Linnassa toista kertaa. Ensimmäisen kerran kutsu tuli Tampereelle, kun yritys oli palkittu valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.

 

Raini Tyventö on tehnyt vaalityötä Sauli Niinistön hyväksi jo aikoinaan eduskuntavaaleissa. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo

VAALITYÖ VUOSIEN TAKAA TOI KUTSUN LINNAAN

Linnan juhliin lähtevä 91-vuotias Raini Tyventö seuraa päivän politiikkaa edelleen tiiviisti. Hän katsoo televisiosta aina eduskunnan kyselytunnin. Samassa palvelutalossa asuvan ystävättären kanssa kommentoidaan päivän politiikkaa.
– Se pitää vähän virkeänä.
Salossa asuva Tyventö on ollut mukana presidentti Sauli Niinistön vaalityössä jo eduskuntavaalien aikaan, ja Niinistön kerrottiin tiedustelleen Linnan juhliin kutsuttavia tästä porukasta.
Yllätys kutsukortti kuitenkin oli.
Tyventö saa kavaljeerikseen tyttärenpoikansa Pekka Mäntylän.
Palvelutalo Ilolansalossa asuva Tyventö tunsi myös Niinistön edesmenneen äidin ja tapasi Sauli Niinistöä, kun hän kävi äitinsä luona palvelutalossa.
Pukua Tyventö on ehtinyt jo pari kertaa sovittaa. Puku tehdään Helsingissä.
– Siitä tulee yksinkertainen, sininen, mikä on lempivärini, hän kuvailee.
Kampausta varten hänen ei tarvitse mennä kauaksi, sillä kampaamopalvelut löytyvät palvelutalosta.
Hän sanoo menevänsä hyvällä mielellä Linnan juhliin, mutta pohtii ikäänsä. Hän on ennen juhlapäivää ehtinyt täyttää jo 91 vuotta.
Korkea ikä vaikuttaa jo sen verran, että liikkuminen käy kotioloissa rollaattorin kanssa. Juhlissa tarvitaan kuitenkin pyörätuolia.
– Saan palvelutalosta pyörätuolin mukaan, hän kertoo.

Lue Raini Tyventön ajatuksia lisää torstain Salon Seudun Sanomista.

Kansanedustaja Kristiina Salonen astelee Linnan juhliin Piikkiössä tehdyssä puvussa. Laura Hannula suostui raottamaan pukupussia vain maistiaisiksi. Kuva: Teija Uurninmäki

 

NYPLÄTTYÄ PITSIÄ PUNAISELLA MATOLLA

Linnan juhlat ovat pukusuunnittelijoille näytön paikka Suomessa. Piikkiöläinen Laura Hannula ja Tarmo Thorström ovat suunnitelleet tänä vuonna juhlapuvun kansanedustaja Kristiina Saloselle. Se syntyi vanhaa juhlapukua tuunaamalla.
Koska puvun kantaa raumalainen kansanedustaja ja sen tekevät kaksi Raumalla varttunutta käsityöläistä, oli itsestään selvää, että nyplätty pitsi on puvussa isossa roolissa. Hannula ja Thorström halusivat kuitenkin käyttää pitsiä uudella tavalla. Pitsi on tällä kertaa käsivarressa, ja kuvioon etsittiin ideoita tatuoinneista.
Käsivarsipitsiin on nyplätty ankkuri, merenneito ja lintu. Thorström nypläsi pitsin ja kaksikko maalasi sen käsin. Puvun silkin Hannula on liukuvärjännyt kotinsa kylpyhuoneessa.
– Kesästä asti olemme pukua tehneet. En uskalla laskea työntunteja, niitä on aivan järkyttävä määrä, kertoo Hannula.
Sunnuntai-iltana Laura Hannula tekee sitä mitä muutkin: tuijottaa Linnan juhlia. Erityisesti hän seuraa kansanedustaja Kristiina Salosta ja hänen pukuaan punaisella matolla.

Lue lisää pitsipuvusta keskiviikon Kaarina-lehdestä.

 

FAKTA
NÄIN PUKEUDUT LINNAN JUHLIIN
1. Juhlapuku tarkoittaa naisilla täyspitkää pukua.
2. Juhlapuku on valmistettu juhlavasta materiaalista.
3. Laahus on Linnan juhlissa hankala. ”Olemme kaikki nähneet, minkälaisia tilanteita se aiheuttaa kättelyssä. Myös noutopöydässä laahus on hankala ja likaantuu helposti.”
4. Juhlapuvun kanssa käytetään pientä käsilaukkua. Olkapäällä hihnan kanssa roikkuva laukku ei kuulu juhlapukuun. 
5. Kansallispuvun voi laittaa Linnan juhliin. Se on suomalainen juhlapuku.

Vinkit antoi tapakouluttaja, kamarineuvos Kaarina Suonperä.