Loimaa 1.7.-31.8.

Nuuttina joulu loppuu!

Nuutin päivää on vietetty 13.1. Suomessa aina vuodesta 1708 saakka. Sitä aiemmin Nuutin päivää vietettiin 7.1. eli päivää loppiaisen jälkeen. Nuutinpäivän varhainen juhliminen oli peräisin vanhasta pyhimyskalenterista, ja päivä oli perustettu Tanskan kuninkaan Knut Pyhän muistoksi. Hänet murhattiin 7.1.1131.
Nuutin päivä on merkinnyt pisimmillään 20 päivää kestäneen joulurauhan päättymistä – siis sen saman joulurauhan, jonka Suomen Turku julistaa jouluaattona puolilta päivin. Näin suuri kirkollinen juhla päättyy, ja palataan tavalliseen arkeen. ”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti poijes viepi”: sanoi vanha kansansanonta.
Joulu oli ollut suuren juhlan aikaa, ja se kaikki loppui Nuuttiin. Nuutin päivän jälkeen palattiin arkitöihin, mutta sitä ennen nautittiin joulun rääppiäiset. Rukit otettiin esille ja alettiin valmistautua pitkiin talviajoihin: talvella reellä oli hankia pitkin paras kuljettaa painavia kuormia.

Nuuttipukki ja pois heitetty joulukuusi Uotilan tilalla Harjavallassa. Kuva: Simo Uotila

Nuuttipukki ja pois heitetty joulukuusi Uotilan tilalla Harjavallassa. Kuva: Simo Uotila

Nuuttina lopetettiin joulujuomat ja ruuatkin. Tästä kehittyi kansantapa, johon kuuluivat Nuutin kiertueiden käyminen ja nuuttipukit.  Näille ei ole olemassa mitään kristillistä pohjaa, vaan ne perustuivat maallisiin kansantapoihin.
Päätavoitteena oli nauttia jouluksi valmistetut oluet loppuun. Kasvava joukko väkeä kiersi talosta toiseen ja alkuaan keräsi loput oluet reessä olevaan saaviin ja lopulta päädyttiin kylän suurimpaan tupaan, jossa olut ja ruoka nautittiin. Lopuksi käytiin joulun viimeiset leikit ja tanssittiin tanssit.
Nuuttipukkiperinne oli hyvin voimissaan ainakin 1930-luvulle saakka, ja paikoin sitä on koetettu jatkaa sen jälkeenkin. Tapa on vieläkin voimissaan ainakin Harjavallassa Uotilan tilalla, jossa vanha isäntä Simo Uotila sitä huolella vaalii.

Teppo Vihola
Suomen maatalousmuseo Sarka

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Miljoona-ilotulitus Loimaalla 24.2.2018

Loimaalla järjestettiin 24.2.2018 kaikkien aikojen suurimman Suomeen tulleen Eurojackpot-voiton kunniaksi ilotulitus. 90 miljoonan euron voiton tuonut peli oli pelattu Loimaan Prismassa. Iloitulituksen järjesti Veikkaus. Videon kuvasi Simo Päivärinta.

Novida Loimaan lukion wanhaintanssi 8, 16.2.2018

Novida Loimaan lukion wanhat rokkaavat.

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla