150 000 euroa ja rantamökki maakunnasta on sinun

Oma ranta pitää olla, mummonmökki kuivalla maalla ei suomalaista vapaa-ajanasunnon ostajaa nyt kiinnosta. Näin kuvailee Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Juhani Väänänen mökkikaupan meininkiä.
– Toinen tärkeä asia on, että mökki olisi tontilla jo olemassa. Nyt halutaan valmista, tonttikauppa on mennyt koko ajan alaspäin, jatkaa Väänänen.
Kokonaan toinen asia on sitten, kuinka monta alle 50-vuotiasta enää kiinnostaa kesämökkeily. Väänäsen mukaan touhu on nykyään vanhemman väestönosan hupia.
– Miksi maksaa 150 000 euroa mökistä, joka lahoaa ja hajoaa koko ajan johonkin suuntaan, kun 20 eurolla pääsee Berliiniin, kiteyttää Väänänen monen ajatuksen.
Ei mökkikauppa kuitenkaan täysin kuihtumassa ole. Koko Suomessa vaihtoi omistajaa reilu 3 000 vapaa-ajanrakennusta viime vuonna. Vastaavasti vapaa-ajan tonttikauppoja solmittiin hieman yli tuhat.
Rantamökin sai viime vuonna Varsinais-Suomesta 150 000 euron keskihintaan yleis- ja ranta-asemakaava-alueilta.

 

 

Paraisilla eniten kauppoja
Kesämökkikauppa on kääntynyt Varsinais-Suomessa nousuun. Viime vuonna erilaisia loma-asuntokauppoja tehtiin 442 kappaletta. Se on suunnilleen saman verran kuin vuonna 2011. Tähän väliin mahtuvina vuosina mökkimyynti laski alimmillaan 409 tehtyyn kauppaan. Huonoin vuosi oli 2013.
Vuonna 2010 mökkikauppoja tehtiin kuitenkin 531 kappaletta Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan.
Eniten rantamökkikauppaa tehdään Paraisilla. Siellä 65 vapaa-ajanasuntoa vaihtoi omistajaa viime vuonna. Parainen oli kauppamäärissä ykkönen myös vuonna 2014.
Toiseksi eniten rantamökkikauppoja tehtiin Salossa, 36 kappaletta. Kemiönsaaressa kauppojen määrä on nousussa: viime vuonna käteltiin 30 mökkikauppaa.
Loimaalla rantamökkien kauppa on yksittäistä. Viime vuonna niitä tehtiin kaksi kappaletta. Rantatontit eivät vaihtaneet omistajaa lainkaan.
Rantamökkiä haluavan on myös katsottava kauemmas kuin kotikaupunkiin tai lähikuntiin, sillä rantamökkejä ei juuri ole myynnissä tällä hetkellä, jos tilannetta katsoo Oikotie-nettisivustolta.
Kuivan maan mökkikaupasta ei ole Loimaan kohdalla tilastoa Maanmittauslaitoksella.

 

 

Säkylän Pyhäjärvi, Turun Kakskerta ja Hirvensalo ovat tällaisia alueita. Näillä alueilla mökkejä ei juuri tule myyntiin, vaan mökit pysyvät samojen sukujen hallussa sukupolvesta toiseen. (Juhani Väänänen)

 

Kalleimmat kaupat Turussa
Paraisilla rantamökistä maksetaan keskimäärin 150 000 euroa. Mökin mediaanihinta oli viime vuonna sama riippumatta siitä, sijaitsiko mökki kaava- vai haja-asutusalueella veden äärellä.
Viime vuoden kalleimmat mökit olivat Kemiönsaaressa. Siellä kaavoitetun alueen kesämökistä joutui maksamaan keskimäärin 186 000 euroa. Lähes samoihin lukemiin kohosivat Kustavin mökkien hinnat. Siellä mökkien keskihinta oli 180 000 euroa.
Kaikkein kalleimmat mökkikaupat tehtiin kuitenkin Turussa, jossa haja-asutusalueen mökistä joutui maksamaan 210 000 euroa (mediaanihinta).
– Turun Hirvensalo on kuuma alue. Siellä voi pitää mitä hintaa haluaa, kertoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Juhani Väänänen.
Hänen mukaansa Helsinki, Turun saaristo ja Saimaa ovat ostajia kiinnostavia alueita. Väänäsen mukaan Turun saaristo ja Saimaa mittelevät samalla tasolla tällä hetkellä.
– Turun saaristoon kuuluvat myös Naantali, Kustavi ja Uusikaupunki. Tästä pohjoiseen päin alkavat mökkien hinnat laskea.
Väänäsen mukaan on myös kohteita, joissa mökit eivät vaihda omistajaa, vaikka sukupolvet vaihtuvat.
– Säkylän Pyhäjärvi, Turun Kakskerta ja Hirvensalo ovat tällaisia alueita. Näillä alueilla mökkejä ei juuri tule myyntiin, vaan mökit pysyvät samojen sukujen hallussa sukupolvesta toiseen.

 

 

  • Mitä kesämökki maksaa Varsinais-Suomessa?
  • Kaavoitetulta alueelta rantakesämökin sai viime vuonna 149 500 euron keskihintaan Varsinais-Suomessa.
  • Haja-asutusalueen rantamökistä sai maksaa 175 000 euron keskihintaa.
  • Rantatontin sai 76 300 euron keskihintaan yleis- tai asemakaava-alueelta ja 48 000 eurolla haja-asutusalueelta.
  • Ilman omaa rantaa olevan mökin sai viime vuonna 75 000 euron keskihintaan yleis- tai ranta-asemakaava-alueelta.
  • Haja-asutusalueella keskihinta oli 42 000 euroa.
  • Lähde: Maanmittauslaitos

 

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry