Tossava ja Lehtimäen kutomo

Viimeksi jätimme Ans. Honkasen talon taaksemme, samoin Aakkulan. Siis eteenpäin. Kaunis puutalo Honkasesta rautatielle päin oli Tossava. Tossavalla oli hieno naisten muotiliike aivan keskustassa, Esson sillan lähellä Mäen kiinteistössä. Anna Tossava omisti liikkeen, miehensä Oskari Hartonen piti taas Pukimo Uraa torin nurkalla. Tossavan liikkeessä oli hieno klinkkerilattia. Laatat sen ajan tapaan nurkikkain, punaista ja valkoista. Rouva Torsti toimi myymälän hoitajana.
Talo toimi Taiteilijatalo Art Tyynelänä viime aikoina. Hieno talo edelleen, kun siellä kävin.

TOSSAVAA VASTAPÄÄTÄ oli Rantalan talo. Rantala piti viljakauppaa. Lapsia oli Suoma ja Kyllikki ja Helmi ja Onni. Onni Rantala oli taitava pesäpalloilija. Oli rohkea sotilas ja upseeri. Menetti toisen silmänsä Ihantalan taisteluissa. Jatkoi silti uraa pesäpalloilijana. Menestyi myös opinnoissaan ja toimi eläkkeeseen saakka professorina Turussa.
Kaunis talo oli Loimaan Autokorjaamon opetustiloina jonkin aikaa, nykyään jostain syystä hävitetty. Yritän etsiä kuvan! Talon ja Autokorjaamon väliin rakennettiin esittelyhalli autoja varten. Muistan kuvan, jossa Autokorjaamon miehet olivat valamassa lattiaa. Jokisen Aarre, Mäkisen Eino ja moni muu.

TOSSAVASTA ETEENPÄIN oli Laakson talo. Antti Laakso kertoi, että talon oli tehnyt isänsä äiti Manta. Talossa asui ainakin Leppämäki, yksi Kyrön Sahan sisaruksista. Leppämäki piti valokuvaamoa talossa, apulaisenaan Rauha Leutoaho, o.s. Mäkinen. Rauha Leutoaho osti Leppämäeltä liikkeen ja siirsi sen aikanaan Selinin taloon lähelle Oskari Heikkilää. Leppämäen-Laakson talo sai uutta ilmettä, kun 1920-luvulla taloa laajennettiin, tehtiin ”vinkkeli” joelle päin. Näin valokuvaamossa oli oikein ateljee, jossa voitiin kuvata isompia ryhmiä. Laakso muisteli, että Kukka olisi ollut mestarina.
Mielestäni Mäkelän kelloliike aloitti tässä rakennuksessa. Taisi olla kukkakauppakin. Toisella puolen katua oli komea puutalo, sanottiin Lehtimäen kutomoksi. Kutojia oli paljon, lapsiakin Tenho, Toive ja Teuvo. Talossa asui ennen räätäli A. Virta ja kaksi tytärtään.

SEURAAVA TALO oli Kukan talo. Kukka korjaili, laajensi taloa monta kertaa. Taitava mies, vaikkei ollut alan koulutusta. Hän oli jo pitänyt valokuvaamoa Normalon ulkorivissä Esson sillan kupeessa. Talon oli rakentanut Erkki Jussila, Lempi Jussilan isä. Vanhat miehet muistelivat, että Jussilat tulivat Haitulasta.
Kukalla oli paljon lapsia: Linda, Kreetta, Aini ja poikia Ahti, Roope, Jens ja Markus. Tytöt olivat aikalaisten mukaan villin kauniita. Pojista yksi päätyi junan alle, yksi loukkasi jalkansa ja jäi klenkaksi.
Kukka piti kioskia talon nurkalla. Sieltä sai jäätelöä ja äkkimakkeeta. Jäätelön teon Kukka oli oppinut jo Virossa, ja äkkimakkee oli tumma kakku, jossa sokerikuorrutus. Valto muisteli, että kakunpala maksoi 25 penniä!
Meidän aikanamme talossa asuivat Kukkoset ja siellä toimi myös huopatossutehdas. Kioskikin toki oli pihalla edelleen.

Matti Pulli

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla