Varsin mobiilia: Kolme museota yhdessä kännykässä

0

Uudessakaupungissa tehtiin kesällä 1944 sodan ajan radiotiedustelua. Seikovin koulussa ja hotelli Vallilassa siepattiin ja avattiin salaisia kansainvälisiä diplomaattiradioviestejä. Toiminta tuotti valtiojohdolle arvokasta tietoa sodan loppupäiviin asti. Toiminta päättyi syyskuussa vuonna 1944, jolloin osa henkilöistä siirtyi Stella Polaris -operaation mukana Ruotsiin.

Näin lukee Seikovin vanhan koulurakennuksen muistolaatassa Uudessakaupungissa. Tieto löytyy myös helposti verkosta, kun tutustuu Uudenkaupungin seinättömään museoon. Se tarkoittaa, että Uudenkaupungin museokohteista voi lukea tietoa ja katsella kuvia omasta kännykästään koska tahansa.

Uudenkaupungin museo haluaa kulkea etunojassa digitaalisten palveluiden kehittämisessä.

Uudenkaupungin Myllymäellä on komeita tuulimyllyjä. Museoamanuenssi Jonna Junkkila kertoo, että mobiiliopasteesta löytyy kuva Myllymäestä 1950-luvulta.

 

Mikä sovellus on nimeltään?

– Seinätön museo. Uudenkaupungin museolla on kolme mobiiliopasta: Uudenkaupungin julkiset muistomerkit ja veistokset, Wähälasten Uusikaupunki ja Seinätön museo kännykässä, kertoo amanuenssi Jonna Junkkila.

– Uudenkaupungin julkiset muistomerkit ja veistokset oli meidän ensimmäinen mobiiliopasteemme. Se kertoo kaupungin keskustan muistomerkeistä, patsaista ja julkisista taideteoksista. Se julkaistiin keväällä 2014.

– Kaksi muuta mobiiliopasta on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille ja nuorille. Wähälasten Uusikaupunki -opasteessa on mukana myös kysymyksiä tietovisailutyyliin.

Miten ne toimivat?

– Mobiiliopaste on eräänlainen henkilökohtainen opas, joka kulkee mukana mobiililaitteessa. Opaste toimii niin, että käyttäjä avaa verkossa kartan. Kartalle on merkitty tietoja eri kohteista. Opasteesta voi hakea tietoja kävelykierroksella tai sen kautta voi tutustua eri kohteisiin itsenäisesti kotona tai jo ennen matkaa.

– Mobiiliopasteen voi avata Uudenkaupungin museon nettisivuilta tai suoraan osoitteesta www.tarinasoitin.fi/uudenkaupungimuseo. Se ei ole erillinen sovellus, mutta kartta on kehitetty mobiililaitteisiin. Kartasta voi klikata sen kohdan, josta haluaa lisää tietoa. Meillä on esimerkiksi mittava valokuvakokoelma, jota voimme tuoda tätä kautta esille.

Kauppaneuvos Johan Nordström kokosi 1930-luvulla Myllymäelle takaisin erilaiset alueelle tyypilliset tuulimyllyt. Tieto löytyy Uudenkaupungin museon mobiiliopasteesta.

Ketkä ovat tehneet mobiiliopasteen?

– Kyseessä on Museoliiton ja Momeo-nimisen yrityksen kehittämä juttu. Momeon Tarinasoitin-palvelussa on Seinätön museo, josta löytyvät kaikki Suomen seinättömät museot eli mobiiliopastetut museokohteet. Uusikaupunki-sisällön olemme tehneet itse museossa.

Mikä on sivun hienous?

– On hienoa, että pystymme jakamaan paljon vanhoja valokuvia tätä kautta. Kuvakokoelma on yksi museomme helmistä, kuvailee Jonna Junkkila.

– Tämä on myös hieno tilaisuus levittää kotiseututietoutta. Kokoelmamme ovat kaikille avoimia, niitä ei ole tarkoitus piilotella.

– Museokäsitys laajenee mobiiliopasteiden mukana. Museo ei tarkoita tiettyä paikkaa, vaan historiaa on joka puolella keskellä arkipäivää. Omaan kulttuuriperintöön tutustumisen ei pitäisi maksaa.

Mistä tähän tuli idea?

– Museonjohtajamme Mari Jalava on innostunut uudesta tekniikasta, ja hän on esimerkiksi aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Uudenkaupungin museo oli ensimmäisten joukossa tässä palvelussa.

Tuottavatko mobiiliopasteet jotain museolle?

– Tällä ei tehdä rahaa, lataaminen ei maksa mitään. Tämä tukee museon muuta toimintaa.

Mitä seuraavaksi?

– Ensi vuonna teemme päämuseostamme Wahlbergin museotalon perusnäyttelystä virtuaalioppaan. Mukaan tulee videota ja ääntä. Opas liittyy Uusikaupunki 400 vuotta -juhlavuoteen.

Museoamanuenssi Jonna Junkkila tarkistaa, mitä Uudenkaupungin museon mobiiliopaste kertoo Usko Kempin lapsuuden kodista. Kemppi asui 1920-luvulla Uudessakaupungissa.

varsin mobiilia

VARSIN MOBIILIA

Juttusarja kertoo maakunnan mobiilisovelluksista

Juttusarja esittelee Varsinais-Suomessa kehitettyjä mobiilisovelluksia eli applikaatioita.

Mukana on myös erityisesti mobiilista toimivia verkkosivustoja.

Tämä on sarjan kolmas osa.

Sarja julkaistaan pääasiassa verkkosivuilla.

Sarjan julkaistut jutut löytyvät osoitteesta täältä