Selvitys: Varsinais-Suomessa soten tavoite kilpailun lisääntymisestä ei toteudu

0
Yksityisen lääkäripalvelujen markkinoilla Varsinais-Suomessa oli kolme erillistä aluemarkkinaa, kertoo tuore selvitys. Turussa tuotettujen lääkärin vastaanottopalvelujen osuus kuntalaisten kulutuksesta eri Varsinais-Suomen kunnissa.

Yksityisen lääkäripalvelujen markkinoilla Varsinais-Suomessa oli kolme erillistä aluemarkkinaa, kertoo tuore selvitys. Turussa tuotettujen lääkärin vastaanottopalvelujen osuus kuntalaisten kulutuksesta eri Varsinais-Suomen kunnissa. Mitä suurempi luku, sitä isompi osuus kuntalaisista käyttää Turun lääkäripalveluja.

Sote-uudistuksen keskeinen tavoite, kilpailun lisääminen, ei näytä toteutuvan nykyisellään Varsinais-Suomessa. Kilpailu yksityisillä lääkäripalvelumarkkinoilla jää vaatimattomaksi, jos uudistus ei houkuttele uusia palveluntuottajia maakuntaan.
Asia käy ilmi Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon markkinarakennetta kuvaavasta tuoreesta selvityksestä. Se on tuotettu osana sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua.
Erityisesti yksityisillä ortopedian, lastentautien sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoisaloilla yksityiset lääkäripalvelut ovat kahden suurimman konsernin hallussa. Mehiläinen ja Terveystalo jakavat nämä markkinat.

Alan johtokaksikko osti juuri markkinoilta 3. ja 4. sijalla kilpailevat palveluntuottajat. Mehiläinen osti toukokuussa Neon. Terveystalo taas hankki omistukseensa Diacorin.
– Samat kaksi tuottajaa olivat markkinajohtajat myös kaikilla tutkimuksen ja hoidon aloilla fysioterapiaa lukuun ottamatta. Fysioterapiamarkkinat ovat poikkeuksellisen pirstaleiset alalla toimivien lukuisien ammatinharjoittajien vuoksi, selvityksen tehnyt Turun kauppakorkeakoulun projektipäällikkö Riina Hiltunen toteaa tiedotteessa.

Sen sijaan sosiaalialalla kilpailua on enemmän, kertoo selvitys. Markkinajohtajat vaihtelevat eri palvelualojen välillä.
Suurten monialayritysten rinnalla toimii myös lukuisia yhdellä palvelualalla merkittävän kapasiteetin omaavia toimijoita. Valinnanvapauden lisääntymisen odotetaan sosiaalipalveluissa lisäävän myös palvelujen erilaistumista.

Sekä sosiaali- että terveyspalvelualoilla palvelutarjonta ja valikoima oli suurempaa väestökeskuksissa, erityisesti Turussa. Kun lisäksi tarkasteltiin asiakkaiden matkustamista yksityislääkäreiden vastanotolle, havaittiin että Varsinais-Suomen kunnat jakautuvat kolmeen markkina-alueeseen: Turku-keskeiseen suurmarkkinaan, Salon aluemarkkinaan ja Pyhäranta lukeutuu Rauma-keskeiseen aluemarkkinaan.

Selvityksen laatija Riina Hiltunen korostaa, että markkinatilanne elää koko ajan. Sote-uudistukseen valmistautumien on kentällä jo alkanut, mutta suurin murros on vielä edessä.
– Kenties jopa nykytilaa tärkeämpää on ymmärtää kilpailun dynamiikka ja vaikutusmekanismeja, sillä maakunnan on tulevassa sotessa kyettävä ohjaamaan tätä ”villihevosta”, Varsinais-Suomen sote-uudistuksen muutosjohtaja Antti Parpo toteaa tiedotteessa.

Kartta: Yksityisen lääkäripalvelujen markkinoilla Varsinais-Suomessa oli kolme erillistä aluemarkkinaa, kertoo tuore selvitys. Turussa tuotettujen lääkärin vastaanottopalvelujen osuus kuntalaisten kulutuksesta eri Varsinais-Suomen kunnissa.

Riina Hiltunen, projektipäällikkö, Turun kauppakorkeakoulu

Selvityken tekijä, projektipäällikkö Riina Hiltunen Turun kauppakorkeakoulusta.