Kansalaiskysely on auki: Pitäisikö Suomessa siirtyä pysyvästi talvi- tai kesäaikaan?

Liikenne- ja viestintäministeriö on avannut kansalaiskyselyn kellojen siirtelystä Otakantaa.fi-verkkosivustolla. Kyselyn taustalla on Euroopan komission ehdotus, että kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellojen siirtelystä luovutaan EU:ssa vuonna 2019.

Ehdotuksen mukaan EU-maat voisivat valita itse, haluavatko ne noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa tai siirtyä johonkin muuhun aikavyöhykkeeseen. Suomessa asiasta päättää eduskunta. Kansalaiskyselyn tuloksia hyödynnetään, kun Suomi valmistelee kantaansa ehdotukseen.

Kysely on auennut keskiviikkoaamuna, mutta muutamassa tunnissa se on kerännyt jo yli 10 000 vastausta.

Voit vastata kyselyyn tästä.

Kyselyssä on myös väittämiä, joiden kanssa vastaajat voivat olla samaa tai eri mieltä. Väittämissä kysytään muun muassa, onko Suomelle tärkeää se, että maa olisi Skandinavian tai Keski-Euroopan kanssa samassa ajassa.

Nykyisin Suomessa talviaika kestää viisi kuukautta ja kesäaika seitsemän kuukautta. Syksyisin kelloja siirretään lokakuun lopussa.

Mitä tarkoittaa siirtyminen pysyvään kesäaikaan? 

– Kesäajassa illat ovat yhden tunnin pitempään valoisia ja vastaavasti aamut valkenevat tuntia myöhemmin kuin talviajassa. Nykyisin kesäaikaa noudatetaan seitsemän kuukautta vuodesta.

Mitä tarkoittaa siirtyminen pysyvään talviaikaan? 

– Talviajassa aamut valkenevat tuntia aikaisemmin kuin kesäajassa. Vastaavasti illat  pimenevät tuntia aikaisemmin kuin kesäajassa. Nykyisin talviaikaa noudatetaan viisi kuukautta vuodesta.

Eduskunta päättää, mikä aika valitaan pysyvästi käyttöön, jos kellojen siirtelystä luovutaan. Asiasta päätetään, jos direktiivi hyväksytään EU:ssa.

Direktiiviehdotusta tullaan käsittelemään seuraavaksi valtioneuvostossa ja eduskunnassa.

Seuraavaksi komission direktiiviehdotusta käsitellään Euroopan neuvostossa ja parlamentissa. Euroopan neuvosto ja parlamentti päättävät yhteisesti direktiivin hyväksymisestä. Jos ehdotus hyväksytään, Suomen lainsäädäntöä muutetaan direktiivin mukaisesti.

OP Edustajistovaalit


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähitapiola
Sää

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ämmät Äänessä

Ämmät äänessä -levynjulkaisukonsertti Loimaan Taidetalossa 11.12.2018.

Ämmät Äänessä

Ämmät äänessä -levynjulkaisukonsertti Loimaan Taidetalossa 11.12.2018.

Ämmät Äänessä

Ämmät äänessä -levynjulkaisukonsertti Loimaan Taidetalossa 11.12.2018.

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla