Video: Presidentti Mauno Koiviston Loimaalla tehty hautamuistomerkki paljastettiin sunnuntaina

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin paljastustilaisuus. Kuva: Jussi Toivanen/valtioneuvoston kanslia.

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä sunnuntaina puolenpäivän aikaan. Muistomerkki on tehty Loimaalla.

Muistomerkin paljastuspäivä oli turkulaissyntyisen presidentti Koiviston syntymäpäivä.
Tilaisuuteen osallistui muun muassa presidentti Koiviston omaisia, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio, ulkoministeri Timo Soini sekä valtioneuvoston ja eduskunnan edustajia.
Muistomerkin julkistustilaisuus alkoi Kaartin soittokunnan esittämällä Jean Sibeliuksen Isänmaalle, jonka jälkeen ministeri Soini piti puheen. Presidentti Niinistö lausui muistomerkin paljastussanat, ja piispa Eero Huovinen luki rukouksen.

Muistomerkin paljastuspäivä on presidentti Koiviston syntymäpäivä. Ensimmäisen ruusun muistomerkille laski rouva Tellervo Koivisto. Kuva: Laura Kotila/valtioneuvoston kanslia.

Kuva: Laura Kotila/valtioneuvoston kanslia

 

Loimaan Lehti näytti tilaisuuden suorana lähetyksenä. Alla taltiointi lähetyksestä. Video on Ylen kuvaa.

 

Mauno Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä 12 vuoden ajan vuosina 1982–1994. Hän oli Suomen yhdeksäs presidentti. Koiviston valtiolliset hautajaiset pidettiin helatorstaina 25. toukokuuta 2017.

Valtioneuvoston kanslia julkisti tammikuun alussa 2018 kilpailun presidentti Koiviston hautamuistomerkin suunnittelemiseksi. Teosehdotuksia vastaanotettiin määräaikaan mennessä 138. Kilpailun voittaja julkistettiin huhtikuussa 2018.

Kilpailun voitti kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksa teoksella Kartta.

Perttu Saksa (vas.) ja Loimaan kiven toimitusjohtaja Mikko Paljakka tutkivat aikaisemmin syksyllä vielä kultausta vailla olleen Mauno Koiviston hautakiven. Molemmat olivat tyytyväisiä kivityön laatuun. Kuva: Raimo Snellman.

Hautamuistomerkki on tehty Loimaalla.
Sen valmistaminen alkoi Varpaisjärveltä Loimaan kiven louhokselta huhtikuussa. Loimaalle kuljetettiin 25 000 kilon järkäle diabaasia, josta Loimaan kiven kivityön ammattilaiset kaivoivat esiin taiteilija Perttu Saksan hautamuistomerkkikilpailun voittaneen Kartta-teoksen.
Kiveä hiottiin käsin, ja tekijöitä oli paljon.
– Paikoilleen sijoitettuna teoksen keskeisiä tekijöitä on luonnonvalo. Kivi ja kultaus elää heijastuksista ja muuttuu vuodenaikojen myötä, ja se on osa teosta, kertoi Saksa haastattelussa aikaisemmin syksyllä.

 

OP Edustajistovaalit


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähitapiola
Sää

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry