Varsinais-Suomi siirtyi koronan leviämisvaiheeseen – Loimaalla ei uusia tapauksia

0

Loimaalla ei tilastoitu tiistaina uusia koronavirustartuntoja, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Loimaalla tautiin lasketaan sairastuneen kaikkiaan 56 henkilöä epidemian aikana.

Varsinais-Suomessa uusia tartuntoja raportoitiin tiistaina kaikkiaan 74, kertoo THL. Turussa uusia tartuntoja oli 51.

Koko maahan uusia tartuntoja tilastoitiin 361. Koronatapausten yhteismäärä Suomessa nousi 28 242:een.

VARSINAIS-SUOMI siirtyy koronapandemian leviämisvaiheeseen, totesi alueellinen koronakoordinaatioryhmä tiistaina.

– Tartuntamäärät ovat kasvaneet ja tapausmäärien kasvunopeus kiihtynyt selvästi, totesi ryhmä tiedotteessaan.

Varsinais-Suomessa todetaan tällä hetkellä päivittäin noin 50 uutta koronatapausta. Positiivisten näytteiden osuus testatuista ja kokonaismäärä ovat nousussa.

– Annoimme jo viime viikolla koronaepidemian kehityssuuntaa ennakoiden käytännössä kaikki leviämisvaiheen suositukset. Tarkkailemme nyt, miten suositukset tehoavat ja toimivat, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ryhmän tiedotteessa.

Varsinais-Suomen alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu uudelleen viimeistään tämän viikon perjantaina arvioimaan mahdollisia uusia suosituksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Tartunnan lähde jää tuntemattomaksi yhä useammin, kertoo ryhmä. Tartuntoja tulee nyt myös yhä useammista erilaisista lähteistä. Tartunnanlähde on viime viikolla saatu kuitenkin jäljitettyä 63 prosentissa tapauksista.

Taudin ilmaantuvuus on edelleen noussut, ja on nyt 103 kahden viikon ajalta 100 000 asukasta kohden (6.12.2020).

– Tällä hetkellä merkittävä osa tartunnoista tulee lähipiiristä. Suositukset epidemian hillitsemiseksi liittyvät kontaktien ja liikkumisen vähentämiseen. Käytettävissämme olevilla rajoituksilla on hyvin vaikea hidastaa epidemian leviämistä kotona ja omassa lähipiirissä. On kaikkien meidän omista arkipäiväisistä valinnoistamme kiinni, miten hyvin saamme minimoitua mahdolliset tartuntatilanteet. Lisäksi meidän tulee yhdessä kuntien kanssa varmistaa, että viesti tilanteen vakavuudesta tavoittaa aivan kaikki ihmiset, sanoo Mikko Pietilä.

Uusista koronatapauksista miltei kolmasosa liittyy perheiden tai lähipiirin tartuntoihin. Lisäksi tartuntoja on tullut oppilaitoksissa, työpaikoilla sekä ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä eri puolilla maakuntaa.

– Tartuntalähteiden moninaisuus on kasvanut selvästi. Esimerkiksi eräästä parinkymmennen vieraan illanvietosta tietoomme tuli kahdeksan tartuntaa. Monet uusista tartuntatapauksista ovat valitettavasti sellaisia, joissa suosituksia etäisyydestä, kokoontumismääristä tai maskin käytöstä ei ole noudatettu, Tyksin ylilääkäri Esa Rintala kertoo tiedotteessa.

Tyksin laboratorioissa analysoitiin viime viikolla enemmän näytteitä kuin millään viikolla epidemian aikana aiemmin, yhteensä 10 961 koronanäytettä. Näytemäärä lisääntyi kolmanneksella verrattuna edelliseen viikkoon. Positiivisten näytteiden osuus kaikista sairaanhoitopiirin koronanäytteistä oli 2,5 prosenttia. Viikkoa aiemmin (29.11.) positiivisten koronanäytteiden osuus Varsinais-Suomessa oli 2,4 prosenttia. Koronanäytteen vastauksen viive oli noin 1,5 vuorokautta.

Sairaalahoidon tarve on Varsinais-Suomessa edelleen pysynyt kohtuullisena. Tyksissä on tällä hetkellä hoidossa yhdeksän koronapotilasta.