Kaksi vinkkiä: Näin katsot torstain auringonpimennystä turvallisesti – Syvin vaihe on Loimaalla noin kello 14

0
Auringonpimennystä voi tarkastella projisoimalla taivaan näkymän pitkällä pahviputkella valkealle paperille Kuva: Juhana Ahlamo.

Torstaina 10.6. Suomessa näkyy osittainen auringonpimennys, kun Kuu kulkee taivaalla Auringon editse. Turun seudulla pimennys näkyy iltapäivällä kello 12.47–15.11. Syvin vaihe on kello 13.59, jolloin auringosta on peittynyt 40,1 prosenttia.

Auringon havaitseminen on konstikasta, koska sitä ei koskaan saa katsoa suoraan ilman asianmukaista suojausta, muistuttaa Turun Ursa.

– Auringon valo on voimakasta myös muilla kuin näkyvän valon aallonpituuksilla. Erityisesti ultravioletti- ja infrapunavalo vaurioittavat silmän herkkiä soluja helposti. Ikäväksi asian tekee se, ettei vahinkoa huomaa, ennen kuin on liian myöhäistä. Verkkokalvolla kun ei ole tuntohermoja, kertoo Eeva-Kaisa Ahlamo Turun Ursan tiedotteessa.

Auringon katsominen suoraan ilman asianmukaista suojaa voi aiheuttaa sokeutta, kaihia ja migreeniä. Vauriot ovat parantumattomia, muistuttaa Ursa.

AURINGONPIMENNYSTÄ voi kuitenkin havaita turvallisesti monellakin tapaa. Turun Ursa neuvoo kaksi tapaa.

Helpoin tapa pimennyksen tarkkailuun on tehdä neulanreikäkamera. Se tehdään pistämällä paperiin pieni reikä ja projisoimalla aurinkoa sen lävitse toiselle paperille. Pimennyksen aikana kuvajaisessa näkyy kuun haukkaama palanen auringon kiekosta.

– Neulanreikäkameraksi sopii hyvin myös jokin pienireikäinen esine, vaikkapa siivilä, kertoo Ahlamo.

– Luontokin saattaa järjestää näytöksen esimerkiksi siilaamalla pimentyneen auringon kuvajaista puiden lehvästön läpi.

Jos käytössä ovat esimerkiksi kiikarit, voi niillä projisoida auringon kuvaa valkealle paperille.

– Tässäkin on oltava tarkkana, ettei vahingossakaan katso kiikareiden läpi aurinkoa.

– Kiikareita ei myöskään kannata jättää kovin pitkäksi aikaa osoittamaan kohti lähitähteämme, koska sen lämpö voi aiheuttaa rakenteellisia vaurioita kiikareiden sisällä, muistuttaa Ursa.

Oikeat auringonpimennyslasit ovat turvallinen keino havaita pimennystä. Kuva: Eeva-Kaisa Ahlamo.

Auringonpimennyksen katseluun tarkoitetut lasit ovat myös hyvä keino havannoida pimennystä. Tarkkana on kuitenkin oltava, jotta lasit todella soveltuvat auringon katseluun.

– Välillä kuulee puhuttavan noetusta lasista, CD-levyistä tai useaan kertaan taitellusta filmistä. Näitä tapoja ei missään nimessä tule käyttää, koska ne eivät anna tarvittavaa suojaa ja saattavat vahingoittaa silmiä pahastikin, varoittaa Ahlamo.

– Aurinkoa tulee katsoa ainoastaan siihen tarkoitukseen tehdyn suodattimen läpi.

AURINKO JA AURINGONPIMENNYS

  • Auringonpimennys syntyy, kun Kuu kulkee avaruudessa maapallon ja Auringon välistä.
  • Torstaina on kyseessä rengasmainen auringonpimennys.
  • Täydellisessä auringonpimennyksessä kuu peittää auringon kokonaan, osittaisessa vain osittain.
  • Suurimmillaan pimennys on pohjoisimmassa Suomessa ja pienimmillään etelärannikolla. Utsjoella Auringosta peittyy Kuun taakse 61 prosenttia ja pimennyksellä on kestoa 2 h 29 min.
  • Maarianhaminassa Auringosta peittyy 40 prosenttia ja pimennyksen kesto on 2 h 24 min.
  • Kuu on pimennyksen aikaan radallaan keskimääräistä kauempana Maasta, joten sen varjokartio ei ulotu Maahan saakka.
  • Pohjoisella Jäämerellä, Pohjois-Kanadassa, Luoteis- Grönlannissa ja Koillis-Siperiassa pimennys näkyy sen vuoksi rengasmaisena.
  • Pimennys tapahtuu puolenpäivän jälkeen, joten Aurinko on hyvin korkealla, Helsingissä noin 50 asteen ja Utsjoella noin 40 asteen korkeudella.
  • Jos sää sallii, pimennystä on helppo havaita käytännössä mistä tahansa.
  • Seuraava osittainen auringonpimennys näkyy Suomessa tiistaina 25.10.2022.
  • Täydellistä pimennystä saa meillä odottaa vuoteen 2126.
  • Pimennystä havaittaessa on syytä muistaa, että Aurinkoa ei saa katsoa paljain silmin eikä kameran, kiikarin tai kaukoputken läpi ilman asianmukaista suodinta.
  • Lähde: Ursa.