Wille Machines kehitti puolustusvoimien kanssa uuden konemallin – Sen Nato-koodaus mahdollistaa osallistumisen puolustusliiton laajuisiin tarjouskilpailuihin

0
Wille Machines on kehittänyt uuden trukkimallin puolustusvoimille, jolle se toimittaa muutaman vuoden aikana kymmeniä monitoimikoneitaan, "perus-Willejä", Pekka Elo ja Rauno Kivine kertovat.

Loimaa/Lamminkatu

– Aika paljon oli kiinnostunutta väkeä koneen ympärillä, export and sales development manager Rauno Kivine kertoo tyytyväisenä.

Hän oli esittelemässä Wille Machinesin uutta konetta hiljattain Puolassa ja Virossa puolustusteollisuuteen keskittyneillä messuilla.

Kun Willen tavanomaisen malliston ympäristönhoidon monitoimikoneiden ostajat ovat kuntia, seurakuntia ja kiinteistönhoitoyrityksiä, niin uuden atf-koneen (all terrain forklift) ostaja-asiakkaita ei ihan googlettamalla löydy.

Trukki on kehitetty yhteistyössä Suomen puolustusvoimien kanssa.

Wille Machines voitti valtiovarainministeriön ja Suomen kuntaliiton yhteishankintayksikkö Hanselin järjestämän kilpailutuksen puolustusvoimille hankittavista monitoimikoneista 2022.

Tarjouspyynnön osana oli täysin erillinen tuote, trukki, toimitusjohtaja Pekka Elo kertoo.

– Uuden koneen kehitys alkoi tarjouskilpailun voittoa seuranneena päivänä, eli pitkä prosessi on ollut. Nyt kone on valmis ja puolustusvoimien testeissä käynyt viime viikot ympäri Suomea heidän tarpeellisiksi katsomiaan testipaikkoja.

Koneen suunnittelun lähtökohtana ovat puolustusvoimien tarpeet ja vaatimukset, he kuvaavat.

Koneesta piti tehdä kooltaan kompakti – sen pitää mahtua konttiin ja sillä pitää pystyä myös työskentelemään kontissa.

– Koneelta vaaditaan lämpötilojen hallintaa kaikissa olosuhteissa sekä roiske- ja pölytiiviyttä ja puolustusvoimilla oli suunnitteluun myös muita spesifejä vaatimuksia.

Kone ei vaadi alleen asvalttia tai betonia ja maavara on tavallista isompi.

– Maksiminopeuskin on 30 km/h, joten sillä pääsee tarvittaessa nopeastikin työskentelemään, jos tilanne vaatii. Konttikuljetus ja erilaiset pikalukitukset mahdollistavat sen, että sitä pääsee näppärästi liikuttamaan paikasta toiseen.

Projektin aikana Wille Machinesilla on saatu käsitys, että heidän trukkinsa kaltaisten logistiikkaan erikoistuneiden koneiden tarve kasvaa koko ajan – sitä tarvitaan puolustusvoimien oman materiaalin liikuttamiseen, mutta myös lisääntyneen ulkomaisten joukko-osastojen vierailujen ja sotaharjoitusten tarpeisiin.

– Suomessa käy entistä enemmän ulkomaalaisia joukko-osastoja ja kun vieras joukko-osasto tulee maahan, sillä on hirveä määrä tietysti tavaraa ja meidän kone on työkalu sen siirtämiseen pois rekoista, lavoilta ja konteista, Pekka Elo kuvaa.

Lisäksi Ukrainan sota on muistuttanut tykistön merkittävästä roolista liikkuvassa sodankäynnissä. Asiaa on yrityksessä pohdittu puolustusvoimien kanssa.

– Liikkuva sodankäynti lisää automaattisesti logistiikan tarpeita rintamalla ja varustautumisessa. Ei riitä, että tykistö on jossakin paikassa kaksi tuntia, se vaatii ammuksia, ja sitten se liikkuu toiseen paikkaan rintamalinjaa pitkin ja se sama logistinen tarve on siellä.

Pekka Elo näkee atf-projektin monessakin suhteessa merkittäväksi

– Olemme nyt niin sanottu Nato-koodattu yhtiö ja tuotteet, joita me toimitamme Suomen puolustusvoimille ovat Nato-koodattuja. Virallinen termi on NSN-koodi, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että näiden koneiden osalta meillä on kyvykkyys ja lupa tarjota näitä samoja tuotteita myöskin Naton hankintoihin liittyen.

Wille Machines on esitellyt Puolustusvoimien kanssa kehitettyä uutta atf-trukkimalliaan (all terrain forklift) alan messuilla Puolassa ja Virossa.

– Kun joku Nato-maa tekee hankintoja vastaavanlaisista koneista vastaavanlaiseen tarpeeseen, niin me voimme tarjota niitä osana sitten Nato-laajuisia kilpailutuksia.

Eli kuka tahansa ei voi osallistua kilpailutuksiin?

– Ei voi. Edellytys on, että on koodaukset ja jotta ne saa, pitää olla olemassa oleva toimitussuhde jonkun Nato-maan puolustusvoimien kanssa.

Lisäksi trukki on Pekka Elon mukaan osoitus yrityksen kyvystä kehittää erityislaatuinen kone kenelle tahansa asiakkaalle – vaikka toisen maan puolustusvoimille ja vaikka hieman erilaisin ominaisuuksin.

– Emme lähde tekemään Wille-konseptista merkittävästi poikkeavia koneita, kuten panssarivaunuja, miehistönkuljetusvaunuja tai vastaavia. Kyllä me pysymme logistisiin ratkaisuihin liittyvissä tuotteissa ja tässä ympäristön- ja varuskuntienhoitoon tarkoitettujen koneiden segmentissä.

Puolustusbudjetteja on ympäri Eurooppaa kasvatettu ja kansainvälinen yhteistyö on lisääntynyt eri maiden puolustusvoimien ja Nato-maiden välillä.

– Tämä on se pieni siivu, mitä me ehkä yritämme sieltä tavoitella, mutta siinä ollaan aika alkuvaiheessa, siinä pitää olla rehellinen. Meidän kaikki aika ja energia on mennyt tämän koneen kehittämiseen. Nyt alkaa olemaan se aika, että me levittäydymme ja yritetään saada jalkaa oven väliin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän