Hevosmiesten päivä

Kirkkomatkall avarsinaisen joulukirkon yheydessä ei yleensä ajettu kilpaa, mutta joulun mentyä oli aika hurjan ajon. Kuva: Sarka-museon kokoelmat

Kirkkomatkalla varsinaisen joulukirkon yheydessä ei yleensä ajettu kilpaa, mutta joulun mentyä oli aika hurjan ajon. Kuva: Sarka-museon kokoelmat

TAPANINPÄIVÄÄ vietetään 26. joulukuuta vanhan katolisen pyhimyskalenterin mukaan Pyhän Stefanuksen muistoksi. Maataloudessa tapaninpäivä oli hevosten ja hevosmiesten päivä.
Hevosen ja Tapanin yhdistäminen on pohjoismainen erityispiirre, sillä marttyyri Stefanuksen tarinaan se ei erityisesti kuulunut. Pohjoismaissa pimeää sydäntalven aikaa oli vietetty pakanallista hevosjuhlaa kilpa-ajoineen ja uhreineen.
Kun kaksi tapaa – pakanallinen hevosjuhla ja pyhän marttyyrin muisto päivä – yhdistettiin, saatiin hevosmiesten suojelijan pyhän Tapanin päivä. Näin kokonaisuudesta muodostettiin legenda, joka sisäisti kahden erillisen juhlan aineksia ja pyhimyskalenterin juhlapäivä sai uuden laajemman sisällön.
Tapaninpäivään yhdistetään vieläkin tapaninajo, ja se lienee yhäkin monelle terminä tuttu, vaikka vanhasta hevosajasta on jo aikaa. Muitakin hevostemppuja päivään liittyi. Jossakin ratsastettiin hevosella sisään tupaan, ja siellä hevonen sai syödä sangon kauroja. Tapana oli monin paikoin kattaa talliin eräänlaiset pidot Tapanin viettämistä varten. Näihin pitoihin naisilla ei ollut asiaa, ja pidoissa oli tapana runsas viina ja oluen nauttiminen.

Teppo Tapani Vihola

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Kesälehti 2018

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ampiainen grillilihan kimpussa

Ampiaiset ovat paitsi makean- myös proteiininhimoisia. Ne kuljettavat grillilihankimpaleita pesässä kasvaville toukille. Kuvaus: Valtteri Marjamäki.

1st Annual X-frame Meet, 19.7.2018, Loimaan Lehti

Loimaalla järjestettiin x-runkoisten Chevroletien (1958-1964) kokoontuminen. Paikalle saapui 15 autoa, joista tässä letkassa 13. Loimaan Lehti/Kati Uusitalo

Loimaan varhaiskasvatuksen yhteislaulutempaus 17.5.2018

Loimaan kaupungin varhaiskasvatus järjesti torstaina lapsille ja vanhemmille yhteislaulutilaisuuden pesisstadionilla Allsång-hengessä. Paikalla oli viitisensataa laulajaa ja leikkijää. Video: Katriina Reijonen

Pala Kakkua

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla