Syysmyrsky saapuu Loimaalle lauantaina ‒ puuskia luvassa jo perjantai-iltana

0
Arkistokuva: Turun Sanomat/Mikael Rydenfelt

Suomeen saapuu syysmyrsky lauantaina. Ilmatieteenlaitos ennakoi puuskaisen myrskytuulen kaatavan paikoin puita ja aiheuttavan sähkökatkoja myös Loimaan seudulla.

Britteinsaarten länsipuolella on kehittynyt matalapaine, joka liikkuu koilliseen. Perjantaina Pohjanmerelle saapuessaan matalapaine voimistuu myrskyksi ja aiheuttaa matkansa varrella Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa voimakkaita myrskypuuskia. Myrskykeskus liikkuu Ruotsin itärannikkoa pitkin koilliseen lauantaina, jolloin tuuli on voimakkaimmillaan Suomessa.

Viimeistään lauantai-iltana tuuli heikkenee vähitellen.

Tuuli yltyy etenkin Pohjanlahdella sekä lounaisilla merialueilla monin paikoin myrskylukemiin. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan maa-alueilla etenkin maan länsiosassa tuuli yltää lauantaina päivällä puuskissa 17‒22 metriin sekunnissa. Forecan ennusteessa tuuli on voimakkaimmillaan Loimaalla lauantaina puolenpäivän aikaan. Tällä kertaa seutu säästynee kaikkein rajuimmilta puuskilta.

Myös muualla maassa tuuli on puuskissa monin paikoin kovaa.

 

https://youtu.be/2mAI14JCeEk

(Ilmatieteenlaitoksen video vanhenee la 22.9. Sen jälkeen video ei ole enää katseltavissa.)

 

Puuskatuulet voivat yllättää maan lounaisosassa paikoin jo perjantai-iltana, kun voimakas kylmä rintama ja siihen liittyvät sade- tai ukkoskuurot saapuvat alueelle lounaasta.

‒ Puuskainen tuuli kaataa paikoin puita ja voi aiheuttaa ajoittain häiriöitä liikenteessä ja sähkönjakelussa, sanoo päivystävä meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

 

Myös sähköverkosta vastaava Caruna varautuu myrskyyn. Käyttötoiminnan johtaja Jörgen Dahlqvistin mukaan eri puolilla Suomea sijaitsevat urakoitsijat on hälytetty valmiuteen.

Lisäksi Caruna lisää henkilöstöä verkkoja valvovaan käyttökeskukseen, josta ohjataan myös viankorjaustoimenpiteitä.

‒ Meillä on pari sataa urakoitsijaa eri puolilla Suomea valmiina. Heistä puolet on lounaisessa Suomessa, kertoo Dahlqvist.

Sähköverkkojen kannalta myrsky tulee helpoimmasta suunnasta, lounaasta. Se on normaali tuulen suunta.

‒ Toisaalta ajankohta on nyt hankala, sillä puissa on vielä lehdet, jatkaa Dahlqvist.

 

 

Syysmyrskyn vaikutuksesta Suomeen saapuu perjantaina ensin etelästä hyvin lämmintä ilmaa.

‒ Etenkin perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta, kun tuulisen syysyön lämpötilat ovat lähellä 20 astetta, Korpela sanoo.

Myrskymatalapaineen mukana saapuva kylmä rintama tuo kuitenkin jo lauantaipäiväksi Suomeen huomattavasti viileämpää ilmaa, ja päivälämpötilat jäävät alle 15 asteen. Ensi viikon alussa sää viilenee entisestään, ja myös yöpakkasia esiintyy monin paikoin.