
– Juuri tuossa pöydässä puhuttiin, että täällä on niin kova puheensorina, kun ihmiset vaihtavat kuulumisia, että ei ole kuulolaitteestakaan mitään hyötyä, Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Tuula Ristimäki kommentoi nauraen Eläkeliiton Loimaan kaupungin yhdistyksen 50-vuotisjuhlien tunnelmaa juhlapuheessaan.
Hänen mukaansa yhdistyksessä kuuluukin olla lämmin henki.
– Haalitaan lisääkin ihmisiä mukaan nauttimaan!
Tähän kehotukseen oli syynsä.
– Yksinäisyys, digipalvelut ja ikäsyrjintä, Tuula Ristimäki nosti esiin tuloksia 60+ -barometrista, joka kootaan sosiaali- ja terveysministeriön järjestämän kyselyn perusteella ja johon liitto on osallistunut tälläkin kertaa.
Hän arvioi, että kun koronapandemiassa ikäihmiset suljettiin neljän seinän sisälle, se jäi heillä vähän ”päälle”.
Monella lähteminen tilaisuuksiin ja ihmisiä tapaamaan on vaikeaa.
– Mutta on sitä ihan eri ihminen, kun käy vähän tuulettumassa välillä, hän muistuttaa.
Digipalvelut ovat ikäihmisille hankalia, kun kaikilla ei ole edes palveluiden vaatimia laitteita.
– Miltä tuntuu katsoa vaikka Ylen uutisia, kun jostain asiasta sanotaan muutama sana ja heti jo kehotetaan katsomaan nettisivuilta lisää. Eikö tämä ole ikäsyrjintää, Tuula Ristimäki kysyi ja kehottikin kaikkia vaikuttamaan ikäihmisten asioihin.
– Edunvalvonnassa on paljon tehtävää.
Noin 90 juhlavieraan aikaansaamasta puheensorinasta ja tunnelmasta iloittiin muissakin puheenvuoroissa.
– Loimaan kaupungille yhdistykset ovat korvaamattoman arvokkaita ja Loimaalla on poikkeuksellisen paljon yhdistyksiä ja toimintaa, kaupungin tervehdyksen juhlaan tuonut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tarja Mäki-Punto-Ristanen totesi.
Kaupungin rooli on hänen mukaansa tarjota kokoontumispaikkoja, apua viestintään ja myös rahallista apua, mutta kaupunki on myös kanava edunvalvontaan vaikkapa hyvinvointialueen suuntaan.
– Paljon tehdään, enemmän pitäisi, hän summasi ja toivoi, että alkavalla valtuustokaudella Loimaalla tehdään yhteistyössä kuntalaisten kanssa kansalaisstrategia, jossa kävisi ilmi, mitä esimerkiksi yhdistykset toivovat kaupungilta, jotta nämä voisivat toimia mahdollisimman hyvin.
Loimaan seurakunnan seurakuntapastori Miia Joronen pohti tervehdyksessä sanontaa siitä, miten vierivä kivi ei sammaloidu.
– Vieritään rohkeasti uutta kohti, mutta ei pidä ylenkatsoa taitoja ja sitä kaikkea, mitä on elämän varrelta saatu. Yhdistystoiminnassa nämä kaksi puolta yhdistyvät.
Valtiopäiväneuvos Olavi Ala-Nissilä muistutti juhlan päätössanoissa, että yhteisöllisyys on kaikkein tärkeintä.
– Välittäminen ja se, että tehdään yhdessä.
Näitä lähes 200 jäsenen yhdistys itsekin halajaa. Puheenjohtaja Anne Wennberg totesi juhlaväelle toivottaessaan sen tervetulleeksi, että tutustutaan toisiimme.
– Yhtenä teemanamme on ollut yksinäisyyden vähentäminen ja kokoontumisissamme tutustumme myös erilaisiin asioihin. Niihin kutsutaan usein vieras puhumaan milloin omaishoitajuudesta, milloin liikunnasta, milloin jostakin muusta ikäihmisiä koskettavasta asiasta.
FAKTA
Eläkeliiton Loimaan kaupungin yhdistys
Perustamiskokous 18.3.1975. Johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Yrjö Niinistö.
Jäseniä yhdistyksessä on vajaat 200.
1970 perustettu Eläkeliitto on Suomen suurin eläkejärjestö. Sillä on 115 000 jäsentä, 384 paikallisyhdistystä ja 20 piiriä.
Varsinais-Suomen piiriin kuuluu 45 jäsenyhdistystä, joista 17 on täyttänyt 50 vuotta viimeisten kahden vuoden aikana. Jäseniä Varsinais-Suomessa on reilut 16 200.
Lähde: Yhdistyksen historiikki, Eläkeliitto ja Tuula Ristimäen juhlapuhe