
LOIMAA Kone- ja metallialojen hakijamäärät romahtivat Novidassa Loimaalla tänä keväänä. Aiemmin kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa on aloittanut Loimaalla vuosittain kymmenestä lähes 30:een uutta opiskelijaa, mutta tänä keväänä vain kuusi hakijaa haki ensisijaisesti alalle. Luvun toivotaan vielä kasvavan vuoden mittaan jatkuvan haun kautta.
Asiaa puitiin Novidan kone- ja metallialan järjestämässä yrityskahvitilaisuudessa Lännen Tractorsilla. Paikalla oli Novidan Loimaan henkilökunnan lisäksi paikallisten kone- ja metalliyritysten edustajia.
– Suurin ongelma on tietenkin hakijoiden määrä, ainoastaan kuusi hakijaa. Sehän on aivan katastrofi, kone- ja tuotantotekniikan opettaja Tuija Mustalahti totesi tilaisuuden aluksi.
Syitä pohdittiin joukolla. Novidan koulutuspäällikön Riitta Mäen mukaan osasyy hakijamäärän tippumiseen voi olla kilpailevissa koulutuksissa.
– Meillä oli myös talotekniikan koulutus haussa ja siellä oli paljon hakijoita. On ajateltu, että se vaikuttaa osittain rakennuspuolelle ja myös tänne kone- ja tuotantotekniikan puolelle, Mäki arvioi.
Epäsuhtaa on myös alan sisällä, sillä suurin osa opiskelijoista halajaa nimenomaan levyseppähitsaajaksi.
– 15 opiskelijasta 14 jatkaa levyseppähitsaajaksi ja vain yksi cnc-koneistajaksi, Tuija Mustalahti paljasti tämänhetkisen tilanteen.
Myös yritykset jakavat huolen tulevaisuudesta. Alalla on ollut viime vuodet hiljaisempaa, mutta valoisampia aikoja odotetaan jo. Opiskelijamäärän romahtaminen tulee näkymään työelämässä viiveellä.
– Työvoimapula on tulossa, mutta sitä ei ole yrityksissä vielä tajuttu. Kolmen vuoden päästä me taistelemme noista kuudesta valmistuneesta. Emme jaksa uskoa, että silloin olisi enää näin huono tilanne, yritysten puolelta pohdittiin.
Alalle hakeutuminen ei myöskään takaa sitä, että opiskelijasta saisi tulevaisuudessa työntekijän. Yrityksissä on kokemusta siitä, miten harjoitteluun tullut opiskelija saattaa ilmoittaa jo harjoittelun alussa, että ei aio jäädä alalle.
– Paljon on vaihtuvuutta. Ei riitä, että löydät hyvän tekijän, millä pidät sen?
Yhtenä vaihtoehtona nähdään markkinoinnin lisääminen: kone- ja tuotantotekniikan tutkinto kaipaa lisää näkyvyyttä ja vetovoimaa, ja koulun tekemällä markkinoinnilla on aiemminkin saatu hyviä tuloksia.
– Kun toissa vuonna itse markkinoimme alaa, meille tuli 27 hakijaa, Tuija Mustalahti kertoi.
Markkinoinnissa koetaan tärkeäksi koulun ja yritysten yhteistyö, joka tarjoaa mahdollisuuksia esimerkiksi yritysvierailujen järjestämiseen. Myös viestien kohdentaminen pitää muistaa, kone- ja tuotantotekniikan opettaja Esa Mustalahti huomautti.
– Vierailujen ja tutustumisten tulisi kohdistua seiskaluokkalaisiin ja kasiluokkalaisiin sekä heidän huoltajiinsa. Näiden vierailujen suunnittelun ja toteutuksen tulisi olla ensisijaisesti yritysvetoista ja tapahtua yhteistyössä opettajien kanssa. Hyviksi koettuja malleja on jo ollut. Yritysvetoinen toimintatapa tuo esiin alan arkea aidosti ja tukee samalla koulun resursseja.
Loimaan oppilaitoksen ja paikallisten kone- ja metallialojen yritysten välillä on ollut hyvä keskusteluyhteys. Yrityksille on tarjolla henkilöstökoulutusta ja opiskelijoille on löydetty sekä harjoittelu- että oppisopimuspaikkoja.
– On hyvä tietää puolin ja toisin, missä mennään, Tuija Mustalahti totesi.