YPÄJÄN Hevosopistolla pääsee tutustumaan ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona ammattiin opiskeleville suunnatussa Taitajakisassa siihen, millaista hevosala nykyään on. Käytännön työtehtävien myötä selviää, millainen on ammatti hevosten parissa.
Taitaja 2025 Turku -kilpailun finaaliin Ypäjän Hevosopistoa lähtevät edustamaan Alexandra Wiklund , 17, ja Emma Juhola , 19. Kaksi ensimmäistä kilpailupäivää he suorittavat omassa oppilaitoksessa.
– Kyllä me olemme pyrkineet muutaman kerran viikossa harjoittelemaan näitä kilpailun tehtäviä, kuten aamutallin suorittamista. Olemme esittäneet sekä pesseet hevosia. Lisäksi olemme harjoitelleet valjasverstaalla ketjunarun valmistamista ja olemme harjoitelleet myös ompelemista sekä päässeet kengittämään, toista vuotta Ypäjän Hevosopistolla opiskeleva Wiklund kertoo.
Hevostenhoidon finaali järjestetään 6.–7.5. kello 9–16 Ypäjän Hevosopistolla, mutta päätöspäivä pidetään 8.5. Turussa. Kilpailu toteutetaan yhteistyössä Axxell Utbildningin kanssa.
– Ypäjän Hevosopistolla järjestetään Taitaja-kilpailu hevostenhoidon tehtävässä, ja hevoset saavat olla omassa turvallisessa ja tutussa ympäristössä. Sitten 8. päivä suuntaamme ilman hevosia Turkuun, jossa kilpaillaan viimeinen kisapäivä, Ypäjän hevosopiston koulutusvastaava Sanna Jämsä kertoo.
Jämsän mielestä Taitaja-kilpailut ovat olleet hänelle itsellekin avartavia tilaisuuksia nähdä erilaisia aloja, joista ei aikaisemmin ollut niin tietoinen.
– Uskon tapahtuman kiinnostavan niin hevosharrastajia kuin muitakin ihmisiä. Tuomme alaa esille positiivisessa mielessä ja sitä, että hevosen kanssa on hyvä ja turvallinen harrastaa. Siitä voi rakentaa itselleen myös uran.
Wiklund on huomannut, että harjoitellessa kilpailua varten on saanut miettiä paljon tarkemmin kaikkea, joten myös opit ovat jääneet entistä paremmin mieleen.
– Tässä on saanut kyllä ihan käytännön harjoitusta eri tavalla, kun pitää miettiä kaikki tekeminen todella tarkkaan. Meillä on kyllä aina ollut kotona hevosia, niin hevosten kanssa työskentely on muutenkin minulle loogista, lapsesta asti hevosten parissa aikaa viettänyt Wiklund pohtii.
– Tässä saa opetella tekemään asioita todella ammattimaisesti ja tarkasti. Ja tällaisissa kilpailuissa voi arvioida omaa osaamista ja oppii tarkkuutta todella paljon. Samalla pääsee kokeilemaan itseään sekä taitojaan paineiden alla, mikä on myös hyvä kokemus, Juhola toteaa.
Jo aikaisemmin ratsastuksen ohjaajaksi valmistunut Juhola opiskelee parhaillaan nuorten hevosten kouluttamisen tutkinnon osaa. Hänellekin hevoset ovat olleet pienestä pitäen tuttuja.
– Minulle oli luonnollista valita hevosala ammattimielessä. Mielestäni on myös mielenkiintoista, kun jo semifinaalissa sai nähdä, miten muut oppilaitokset toimivat ja tekevät.
Kumpaakin jännittää hieman. He kertoivat saaneensa kilpailutilanteeseen hyvää tuntumaa ja harjoitusta jo semifinaalissa.
– Saimme onneksi semifinaaleista kivasti kokemusta finaalia ajatellen. Hyvillä mielin mennään, ja olen todella kiitollinen, että pääsin edustamaan hevosopistoa finaaleihin asti, Wiklund toteaa.
– Minulla meni hyvin semifinaalit, ja oli kiva yllätys päästä finaaleihin. Mielestäni on myös hienoa, että sai ylipäätään tällaisen mahdollisuuden osallistua näihin kilpailuihin, Juhola lisää.