
LOIMAA Tänä keväänä ennennäkemättömiin mittoihin kasvanut jauhelihapula on näkynyt myös loimaalaisten arjessa, kun hyllyt ammottavat lähes tyhjillään.
Paikallisten kaupanalan ammattilaisten mukaan pula jauhelihasta on kääntänyt kuluttajien katseet nyt kanahyllylle. Loimaan Prisman päivittäistavaran myyntipäällikkö Anna Lehto sanoo, että muun muassa broilerinsuikaleiden menekissä on ollut selkeä nousu.
– Olen kuullut myös, että jotkut ovat kokeilleet jauhelihan korvaamista vaikkapa soijarouheella.
K-citymarket Loimaan kauppias Jyrki Koenkytö sanoo, että myös heillä liikkuu nyt broileria enemmän, mutta sen sijaan kasvispohjaisten korvikkeiden menekki ei ole lisääntynyt.
– Meillä on kuitenkin aina jotain lihaa hyllyssä.
K-marketkauppias Maija Rautakorvella on sama kokemus kuin Koenkydöllä: broileria menee enemmän mutta kasvisvaihtoehtojen menekki ei ole kasvanut.
– Broilerin lisäksi lenkkimakkaraa on mennyt aiempaa enemmän.
Koenkytö arvelee, ettei jauhelihapulaan ole tulossa helpotusta vielä pitkiin aikoihin.
– Siihen voi mennä vielä parikin vuotta, koska niin kauan naudan kestää kasvaa teurastusikään.
Ongelma on hänen mukaansa todellinen, sillä jauhelihaa ei tule läheskään sitä määrää, mitä päivittäin tilataan. Ei vaikka tilaukset tehdään tätä nykyä yläkanttiin. Kaupassa jauhetaan lihaa myös itse, mutta sekään ei ratkaise ongelmaa täysin, koska naudanlihasta on valtakunnallinen pula.
Prisman Anna Lehto laskeskelee, että jauhelihaa saadaan vain noin 25–30 prosenttia siitä, mitä normaalisti.
– Hyllyt menevät yleensä tyhjiksi loppupäivästä.
Maija Rautakorpi sanoo samaa, että hyllyt ehtivät tyhjentyä ennen seuraavan kuorman tulemista. Heillä tilaus tehdään joka toinen päivä. Jauhelihan saamisessa on myös paljon tilauskohtaisia eroja.
– Esimerkiksi vapuksi saatiin vain yhdet pakkaukset kutakin jauhelihalaatua, hän toteaa mutta laskeskelee, että kokonaisuutena saantimäärä on tippunut noin 20 prosenttia.

Joka liikkeessä jauhelihapula ei ole vielä näkynyt. Turuntiellä Loimaan puotia pitävä lihakauppias Mikko Tiainen sanoo, että tähän saakka lihan saamisessa ei ole ollut ongelmia. Hän tekee tilauksensa Kivikylän kotipalvaamosta ja jauhaa lihat itse. Kevään lihoista hän on tehnyt ennakkotilauksen vuodenvaihteessa.
Vanhastaan hän kuitenkin tietää, että keväällä naudanlihaa on vähemmän tarjolla, koska esimerkiksi lypsylehmiä ei teurasteta tähän aikaan vuodesta niin paljon.
– Mutta näin pahaa tilannetta ei ole ennen ollut.
Hän sanoo, että naudanlihaa tuotetaan Suomessa muutenkin vähemmän kuin ennen, joten laskua on ollut jo pidemmän aikaa. Hän ei ihmettele asiaa, sillä täällä naudanlihasta maksetaan hänen mukaansa lähes puolet vähemmän kuin Keski-Euroopassa.
Atrian viestintä- ja IR-johtaja Hanne Kortesoja sanoo, että naudanlihan heikko saanti liittyy sen kysynnän nopeaan kasvuun kansainvälisesti, mikä vaikuttaa myös Suomen lihamarkkinoille.
Hän ei osaa arvioida, miten kauan menee ennen kuin tilanne taas tasaantuu. Yhtenä hätäratkaisuna olisi hänen mukaansa kasvattaa naudoista isompia, vaikka se ei toisikaan helpotusta juuri tähän hetkeen. Pidemmän aikavälin ratkaisuna hän pitää alan kannattavuuden parantamista.
– Tuottajahintoihin on saatava nousua ja kuluttajien täytyy maksaa enemmän.

Kauppa-asioilla Loimaalla ollut alastarolainen Raimo Ranta sanoo, etteivät kauppojen tyhjillään ammottavat jauhelihahyllyt ole vaikuttaneet heidän talouteensa suuntaan tai toiseen. Hän kertoo hakevansa lihansa suoraan palvaamosta, ja pakastimesta löytyy aina myös kaverin kautta saatua peuranlihaa. Hän kuitenkin tunnistaa jauhelihapulasta syntyvän ongelman.
– Se on etenkin lapsiperheille todella tärkeä raaka-aine, koska siitä saa niin nopeasti tehtyä ruokaa.
Liha-alalla itsekin aikanaan työskennellyt Ranta uskoo pulan johtuvan siitä, ettei nautoja yksinkertaisesti ole tarpeeksi.
– Kasvattajia pitäisi saada enemmän, mutta nykyään investoinnit ja riskit ovat niin suuria, ettei moni enää uskalla lähteä siihen, hän pohtii.
Auralainen Marita Antikainen on samaa mieltä Rannan kanssa, että lihakarjan kasvattaminen ei ole mitään helppoa hommaa.
– Se on todella raskasta työtä ja siinä saa paljon arvostelua osakseen, hän harmittelee.
Rannan tavoin myös hän hakee jauhelihansa suoraan palvaamosta. Antikainen sanoo kokeilevansa mielellään myös uusia vaihtoehtoja, mutta toistaiseksi niistä ei ole ollut aidon lihan korvaajaksi. Esimerkkinä hän mainitsee härkäpapu- ja muut kasvispyörykät, joita hän on välillä ostanut kokeeksi.
– Ne ovat maistuneet jotenkin tunkkaisille ja liian maustetuille. Jos jauheliha pitäisi korvata jotenkin, ostaisin kokolihaa.