
LOIMAA Valtuutettujen arvosana kuluneelle kaudelle ja omille päätöksille oli puheenvuoroista päätellen vähintäänkin hyvä, kun valtuustoryhmien edustajat saivat vetää yhteen mennyttä neljää vuotta. Myös henkilöstöä kiiteltiin ja kehuttiin yhteistyöstä. Uudelle valtuustolle annettiin evästystä siitä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun päätöksiä tehdään tulevalla valtuustokaudella.
Kauden alussa valmisteltu kaupungin strategia on ollut kaupunginhallituksen puheenjohtajan Teija Ek-Marjamäen (kesk.) mielestä varsin käyttökelpoinen työkalu. Hän kehui myös valtuustokauden taloudenpitoa ja isojen sekä pienien hankkeiden liikkeelle saamista.
– Esimerkiksi uudet päiväkodit ja liikuntasuunnitelmaan kirjattu liikuntahalli, hän mainitsi suurimpia päätöksiä.
Ek-Marjamäki kuitenkin varoitti tulevaisuuden vaaroista, sillä esimerkiksi te-uudistus ja Varhan päätökset kiinteistöasioissa tulevat hänen mukaansa haastamaan kaupungin taloutta.
Keskustan ryhmäpuheenvuorossa Olavi Ala-Nissilä muistutti kuluneen kauden olleen ensimmäinen ilman sote-puolta kunnille.
– Se on antanut resursseja muuhun työhön.
Suurimpana haasteena Loimaalla hän näki väkiluvun pienentymisen, joka uhkaa palveluja.
– Me voimme tehdä enemmän, jotta väestökehitys on parempi.
Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ryhmäpuheen pitänyt Anne Paljakka oli tyytyväinen siihen, miten hyvin kaupungin strategiaa on viety eteenpäin.
– Loimaalla on paljon hyviä hankkeita, jotka liittyvät esimerkiksi asumisen, kylien, liikunta- ja virkistyspaikkojen kehittämiseen.
Hyvillään oli myös Simo Rajamäki (ps.), joka muiden tavoin listasi valtuustokaudella edistyneitä asioita. Erityisen tyytyväinen hän oli talouden hyvään kuntoon ilman, että veronkorotuksia on tarvinnut tehdä.
– Lopussa teimme vielä kaukolämpökaupat. Halvalla saatiin, mutta 7 miljoonaa on kuitenkin jostain otettava, hän muistutti.
Meidän Loimaan Matti Ylitalon mielestä kuluneella kaudella on saatu kehitettyä yhteistyötä ja ilmapiiriä. Hän kaipasi lisää aikaa keskustelulle ja sanoi ryhmänsä esittäneen siksi uutta vapaa-ajan lautakuntaa.
– Sivistyslautakunnassa on kädet täynnä työtä, ja mielestäni liikunta, kulttuuri ja vapaa-aika ansaitsisivat oman lautakuntansa.
Vasemmiston Maarit Koiviston huoli liittyi köyhyyden ja työttömyyden lisääntymiseen. Erityisesti häntä huoletti pitkäaikaistyöttömien osuuden kasvu.
– Pitkäaikaistyöttömyys ei ole mikään yksittäisen kuntalaisen henkilökohtainen ongelma, vaan sillä on vakavia kerrannaisvaikutuksia koko yhteisöömme.
Hän uskoi, että tuleva kausi tuo tullessaan myös vaikeita päätöksiä kuntalaisten palveluita ajatellen.
– Miten kohdennamme vähenevät resurssit siten, että kuntalaisten elämänlaatu säilyy mahdollisimman hyvänä, vaikka pienenevä väestöpohja ja muuttuva ikärakenne asettavat meille haasteensa.
Viimeisen ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Timo Tamminen (sd.) summasi valtuustokauden menneen hyvin. Hänen mielestään päättäjät ovat olleet motivoituneita ja henkilöstö osaavaa.
Nuorten äänen kokoukseen toi nuorisovaltuuston puheenjohtaja Lauri Korkeakangas , jonka mukaan yhteistyö on sujunut eri elimissä erittäin hyvin ja nuoret ovat olleet hänen mielestään tervetulleita.
– Ja tietenkin me nuoret haluamme tulla kuulluiksi, sillä eihän ilman nuoria ole edes tulevaisuutta.