
LOIMAA Valtuustokausi 2021–2025 päättyi varsin sopuisissa merkeissä maanantai-iltana, kun valtuutetut kokoustivat viimeistä kertaa tällä kokoonpanolla.
Käsiteltävistä aiheista keskustelua herättivät talousjohtaja Katja Mäkelän esittelemä tammi-maaliskuun osavuosikatsaus sekä henkilöstöpäällikkö Eveliina Kiisken esittelemä henkilöstötilinpäätös vuodelta 2024.
Mäkelän katsauksessa käytiin läpi muun muassa väestörakenteen ja työllisyyden kehitys, tuotot ja kulut sekä verotulot. Hän sanoi työttömyyden kasvaneen, ja erityisen paljon oli kasvanut pitkäaikaistyöttömyys. Budjetti näyttää hänen mukaansa pysyvän edelleen alijäämäisenä, eikä verotuloissakaan ole tapahtumassa muutosta.
– Ennusteen mukaan verotulot laskevat tänä vuonna 3,1 prosenttia, mutta seuraavat vuodet näyttävät jo paremmilta.
Marke Tissari (sd.) toi puheenvuorossaan esiin sen, miten tärkeää tulevien valtuutettujen on tehdä vastuullisia päätöksiä työllisyyteen liittyen.
– On tärkeä tehdä päätöksiä Loimaan näkökulmasta, mutta on huomioitava myös se, että Loimaa hoitaa työllisyyttä lisäksi alueellisesti.
Olavi Suominen (kok.) puolestaan kiinnitti osavuosikatsauksessa huomionsa verotukseen. Hän sanoi, että etenkin yhteisöverotuottoa kannattaa seurata tulevaisuudessa, sillä talousarvioennusteessa sen arveltiin laskevan 9,1 prosenttia, mutta nyt lasku on ollut kovempi.
– Alkuvuoden tilitysten perusteella yhteisövero on laskenut 15,4 prosenttia, joka on melkein 250 000 euroa vähemmän yhteisöverotuloja kuin ennakoitiin. Loimaallakin yrityksillä menee siis huonommin.

Henkilöstön osalta Eveliina Kiiski kertoi henkilöstömäärän olleen vuoden 2024 lopussa 532, joista 395 työskenteli sivistyspalveluissa. Ikäjakauma painottuu niin, että suurin ikäryhmä on 50–59-vuotiaat. Naisia on yli nelinkertainen määrä miehiin nähden. Kiiski sanoi henkilöstön olevan tyytyväinen esimerkiksi työnantajan tarjoamiin henkilöstöetuihin, joita on hyvin monipuolisesti.
– Jotain varmaan kertoo sekin, että avoimiin paikkoihin tulee hyvin hakijoita.
Maarit Koivisto (vas.) kiitteli raportin olevan varsin kattava, mutta toivoi, että siinä olisi nostettu esiin kehityskohteita tai ongelmia.
– Sellaisia, joista valtuuston ja työnantajan olisi syytä tietää ja sitä kautta puuttua.
Marke Tissari oli huolestunut etenkin ikäjakaumasta, sillä se viittaa siihen, että kaupungilla on pian edessä mittava työvoiman rekrytointiprosessi.
– Huomasin myös, ettei henkilökunnan osaamista kirjata henkilötasolla ylös. Se olisi mielestäni tärkeää, jotta tiedetään, mitä osaamista organisaatiossa on.
Olavi Suominen piti huolestuttavana henkilökunnan sairauspoissaololukuja. Raportista käy hänen mukaansa ilmi, että 10 prosenttia työntekijöistä on ollut vuoden aikana poissa yli 30 vuorokautta.
– Se täytyy näkyä työpaikalla työkuorman lisääntymisenä tai sitten työpaikoilla on paljon luppoaikaa, hän pohti.