
LOIMAAN SEUTU Helle on kypsyttänyt mustikat, ja niiden pääsatokausi alkaa olla käsillä. Loimaalainen luontoasiantuntija Karoliina Kirvelä sanoo seudun sadon jäävän tänä vuonna keskinkertaiseksi, paikoin jopa huonoksi.
– Riippuu hyvin paljon siitä, mihin sateet ovat osuneet. Ne ovat olleet niin paikallisia.
Siellä, missä mustikkaa on, se on Kirvelän mukaan hyvännäköistä ja -kokoistakin. Hän sanoo marjaa olevan ainakin sen verran, että sitä löytyy kotitarpeeksi. Jos marjaa meinaa kerätä myyntiin, silloin voi Kirvelän mukaan joutua kiertelemään enemmän.
Hän vinkkaa mustikan viihtyvän parhaiten rehevissä havumetsissä, etenkin kuusimetsissä, eikä se välitä kuumista kasvupaikoista. Hyviä paikkoja mustikalle ovat myös metsälampien rannat ja kallionnotkelmat.

Luken tutkija Outi Manninen sanoo mustikan satonäkymän olevan ennustettua parempi Oulusta aina Etelä-Suomeen asti.
– Suuressa mittakaavassa sadosta voidaan odottaa tulevan keskimääräinen tai paikoin jopa parempi.
Hän kuitenkin muistuttaa, että paikallisissa vaihteluissa näkyy se, mille alueille on satanut runsaammin. Vaikka kukinta onnistui Mannisen mukaan tänä vuonna heikosti, pölytysjakso oli kuitenkin hyvä. Sen vuoksi myös satoennusteet paranivat.
Viileä kevät ja alkukesä teki kukinta- ja pölytysajoista pidemmät, mikä voi näkyä Mannisen mukaan satokauden pidentymisenä, kun marjat kypsyvät eri aikaan.
– Lämpimät ilmat toki kypsyttävät mustikan nyt nopeasti.
Myös puolukan kohdalla ennusteet näyttävät hyviltä. Manninen sanoo, että on alueita, joissa kukinta ja pölytys on onnistunut jopa keskimääräistä paremmin.

Kuivuudesta ovat kärsineet myös sienet. Karoliina Kirvelä sanoo löytäneensä jonkin verran haperoita, mutta ne ovat olleet matojen tai toukkien syömiä. Myös metsäneläimet syövät kuivuudesta johtuen nyt entistä hanakammin sieniä.
Kirvelä kertoo löytäneensä hiukan myös kantarelleja, mutta ne ovat olleet aivan kuivahtaneita. Tatteja hän ei ole vielä juuri nähnyt.
– Olosuhteet ovat nyt sellaiset, että jos löytää sieniä, ei kannata jäädä odottelemaan vaan kerätä heti, kun ne maasta nousevat.
Hän kuitenkin muistuttaa, että sienten kohdalla satoa ei ole vielä menetetty.
– Jos sateita tulee, haperot ja kantarellit tekevät kyllä uuden sadon. Joskus löytää komeita kantarelleja vielä syyskuussakin.