Työsuhdepolkupyörä on ollut paras hankinta pitkiin aikoihin

0
Kun Ypäjän kunnan työntekijöille tuli loppukeväästä mahdollisuus hommata työsuhdepolkupyörät, Miia Rusanen ja Riina Vuorinen olivat ensimmäisten joukossa. SARI HOLAPPA

YPÄJÄ

– Tämä on paras hankinta ikinä. Tai ainakin vähään aikaan, riemuitsee Riina Vuorinen, onnellinen sähköavusteisen läskipyörän tuore omistaja.

Hän on yksi yhdeksästä Ypäjän kunnan työntekijöistä, jotka ovat hankkineet työsuhdepolkupyörän tänä vuonna. Talous- ja hallintopäällikkö Petteri Tauriaisen sanoo, että edun piiriin on ilmoittautunut 23. Etu koskee kunnan vakituisia työntekijöitä, joita on Tauriaisen mukaan noin 70.

Polkupyöräedusta tehtiin päätös maaliskuussa (LL 20.3.). Ypäjän kunta on kilpailuttanut työsuhdepyörien leasingrahoituksen ja siihen liittyvät palvelut. Työsuhdepyörän leasingvuokra vähennetään työntekijän palkasta.

Vuonna 2021 voimaan tulleen verotusmuutoksen mukaan pyöräetu on verovapaata 100 euroon saakka kuukaudessa eli 1 200 euroon vuodessa. Pyörän hankintahinta saa olla enimmillään 3909 euroa, jonka jälkeen veroetua ei enää synny. Leasingsopimus päättyy, kun pyörä on maksettu.

Riina Vuorinen sanoo tehneensä paljon taustatyötä ennen kuin teki päätöksen sähköavusteisesta läskipyörästään. Sopimukseen kuuluu lisäksi muun muassa kypärä ja lukko. Sen sijaan tavarapussukan hän kustansi itse.

Ilman verotusetua Riina Vuorinen olisi tuskin tullut hankkineeksi lähes neljän tonnin pyörää itselleen.

– Heti, kun tämä tuli kunnassa mahdolliseksi, rupesin hommaamaan sitä.

Hän kehuu pyörän lisänneen liikuntaa huomattavasti. Kun hän ennen kulki reilun kuuden kilometrin työmatkan autolla, nyt hän tulee aina pyörällä, jos se sopii aikatauluihin. Pyöräily on lisääntynyt myös vapaa-ajalla.

– Olen polkenut jo nyt noin 70–80 kilometriä.

Myös Miia Rusanen hankki loppukeväästä työsuhdepolkupyörän, kun etu tuli mahdolliseksi. Hän sanoo, ettei ole omistanut kunnon pyörää pariinkymmeneen vuoteen, mutta uuden menopelin myötä liikkuminen on lisääntynyt ja kunto kasvanut. Kilometrejä on tullut hänen mukaansa jo melko hyvin.

– Nyt voimme myös käydä pyöräilemässä koko perheen kanssa, hän iloitsee.

Rusanen laskee, että edun myötä hän säästi 1 400 euroa maksaneen pyörän hinnasta lähes 30 prosenttia.

– Olen ollut todella tyytyväinen. Kun ennen tuli käytyä lähi-Salessakin autolla, nyt menen pyörällä.

Sekä Riina Vuorinen että Miia Rusanen kertovat liikunnan lisääntyneen ja kunnon kasvaneen, kun he hommasivat työsuhdepolkupyörät.

Pyöräedun verovapaudesta nauttivien taivaalle ilmaantui kuitenkin loppukeväästä tummia pilviä, kun Petteri Orpon hallitus esitti kehysriihen yhteydessä verovapauden poistamista vuoden 2026 alusta. Lopullinen päätös asiasta tehdään näillä näkymin tulevana syksynä.

Jos verovapaus poistuu, työsuhdepyöräetu muuttuu veronalaiseksi tuloksi, mistä maksetaan tuloveroa palkan tai muiden etujen tapaan.

Riina Vuorinen ja Miia Rusanen sanovat, etteivät kuitenkaan kadu hankintaansa, vaikka verovapaus poistuisikin. He kokevat, että hyödyt ovat suuremmat kuin mahdollisesti poistuva verovapaus.

Vuorinen kuitenkin toivoo, että etu säilyisi edelleen. Hän ihmetteleekin hallituksen linjausta.

– Onhan meillä täällä ihan tarpeeksi näitä kansantauteja, hän puuskahtaa.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän