Gluteenitonta vaihtoehtoa kysellyt henkilö sai vastaukseksi ravintolassa, että ruoka on vähägluteenista. Hmm, ruoka joko on tai ei ole gluteenitonta – vähägluteeninen on suunnilleen sama juttu kuin sanoisi jonkun olevan ”vähän raskaana”. Raskaanakin joko ollaan tai ei olla.
Kommentista on aikaa muutamia vuosia, toivottavasti sellaisia ei kukaan enää joudu kuulemaan.
Osa gluteenittoman ruokavalion tarvitsevia sietää esimerkiksi kauraa, mutta suurin osa tulee kipeäksi pikkiriikkisestäkin määrästä gluteenia. Toiset tulevat pahoinvoiviksi, toiset saavat iho-oireita ja kolmannet ehkä kovia kipuja. Siksi gluteenitonta leipää voidellaan eri veitsellä pitopöydässä ja hotelleissa sille on oma paahtimensa, jota muuten ei tule käyttää edes silloin, kun ei ehtisi/viitsisi aamiaisella jonottaa.
Onneksi keliaakikoille ja muille gluteenittomia tuotteita tarvitseville on nykyään jo tarjolla sekä gluteenittomia tuotteita että informaatiota ja palvelua. Selkeistä tiedoista lounasravintoloiden ruokalistoilla ja tarjoilupöydissä kannattaakin kiittää muulloinkin kuin nyt vietettävällä Keliakiaviikolla.
Muiden ei tule käyttää yrittäjien ja palveluiden huomaavaisuutta keliaakikkoja ja erilaisista allergioista kärsiviä kohtaan väärin. Allergikko on allergikko joka päivä – silloinkin, kun tavallisella ruokalistalla on jotain herkkua.