Rajana vain maailma

0
Shanghaissa Kiinassa tätä nykyä asuva Niilo Hirvonen käy välillä piipahtamassa entisessä kotikaupungissaan. Loimaalla asuu vanhojen ystävien lisäksi äiti ja isoäiti. SARI HOLAPPA

LOIMAA, SHANGHAI Loimaalaislähtöinen Niilo Hirvonen, 28, sanoo aina matkustaneensa paljon. Vaikka hänen tavoitteensa ei ole käydä kaikissa maailman maissa, hän pyrkii kuitenkin menemään sellaisiin, joissa kovin moni ei ole käynyt. Haastatteluhetkellä hän kertoo olleensa juuri edellisviikonloppuna Manilassa Filippiineillä ja pääsiäiseksi hän on varannut matkan ensin Istanbuliin Turkkiin ja sieltä Kirgisiaan ja Kazakstaniin. Suomessa hän on vain käymässä, sillä työpaikka on heinäkuun loppuun Shanghaissa Kiinassa. Sen jälkeen hän pakkaa tavaransa ja muuttaa Lusakaan Sambian pääkaupunkiin eteläiseen Afrikkaan.

Hirvonen nauttii uusista matkakohteista ja hän sanookin viettävänsä suurimman osan lomistaan jossain vieraassa maassa. Shanghaita hän pitää hyvänä paikkana asua siinä mielessä, että sieltä on helppo lähteä mihin päin maailmaa tahansa. Suomessa hän piipahtaa kerran pari vuodessa.

Mikä hänet sitten alun perin sai muuttamaan toiselle puolelle maapalloa? Palataan ajassa kymmenen vuotta taaksepäin, kun nuori Hirvonen haki lukion jälkeen opiskelemaan lääketiedettä. Ovet eivät kuitenkaan auenneet ja välivuoden jälkeen hän päätti vaihtaa hakukohdetta ammattikorkeakoulun puolelle. Hän halusi myös johonkin muualle kuin Turkuun, Tampereelle tai Helsinkiin, jonne suurin osa loimaalaisista suuntaa. Joensuu oli hänelle jo valmiiksi tuttu kaupunki, sillä siellä asuu isän puolen sukua. Taloushallintokin tuntui heti omalta alalta.

Ulkomaille hän päätyi vähän vahingossa, kun kaveri vinkkasi Suomen ulkoministeriön ulkomaanedustustossa olevasta taloushallinnon harjoittelupaikasta Washingtonissa Yhdysvalloissa.

– Ennen sitä en ollut tiennyt yhtään, mitä ulkoministeriössä tehdään.

Pää oli nyt kuitenkin auki, ja urasuunnitelmat alkoivat hahmottua. Viiden kuukauden harjoittelun jälkeen Hirvonen sai vielä samasta osastosta lyhyen pestin loppuvuodeksi. Kotimaahan hän palasi helmikuun alussa 2020 juuri ennen koronaa. Ennen valmistumistaan ammattikorkeakoulusta hän ehti tehdä vielä vuoden määräaikaisuuden Brysselissä Suomen EU-edustuston yhteishallinnossa taloushallinnon virkailijana.

– Halusin jatkaa ulkoministeriössä ja siksi hain ministeriön hallintouran koulutusohjelmaan Halkuun, joka kestää puolitoista vuotta.

Koulutusohjelma alkoi elokuussa 2022. Koulutuksen käyneet työllistyvät Suomen ulkoministeriöön virkamiehiksi, jotka voivat hakeutua Suomen ulkomaanedustustoissa vapautuviin hallintouran tehtäviin eri puolilla maailmaa. Hirvoselle ensimmäinen paikka virkamiehenä on ollut Shanghai. Hän aloitti siellä harjoittelijana lähes heti koulutuksen alettua.

– Virkamies saa olla yhdessä edustustossa neljä vuotta, joten minulla olisi ollut Shanghaissa vielä vuosi aikaa. Vaikka viihdyn siellä tosi hyvin, ajattelin vuosi sitten keväällä, että haen jo uusia paikkoja.

Hakemuksia Hirvonen kertoo laittaneensa Sambian lisäksi muun muassa Keniaan, Qatariin ja Yhdysvaltoihin.

– Nyt kun kaikki on vielä uutta ja kiinnostavaa, haluan hakea hiukan ehkä vaikeampiin paikkoihin. Vanhempana voin sitten mennä vaikka Roomaan, hän naurahtaa.

Jo nyt Hirvoselle on selvää, että Afrikka ei ole tule olemaan kuin Kiina, aivan kuin Kiina ei ole kuin Suomi. Eroja löytyy kaikissa maissa sekä hyvässä että pahassa. Hän ottaa esimerkin Kiinasta, kun hänellä hajosi vesiputki keskellä yötä. 27 miljoonan asukkaan Shanghaissa ongelman kanssa ei tarvinnut odottaa aamuun, vaan se hoitui kuntoon keskellä yötä. Hirvonen sanoo kiinalaisessa ja suomalaisessa ajattelussa olevan kuitenkin se ero, että Suomessa asia olisi hoidettu niin, että putki olisi kestänyt seuraavatkin 50 vuotta, kun Kiinassa korjataan vain sen verran, että sillä päästään taas eteenpäin.

Vaikka Hirvonen ei pode koti-ikävää maailmalla ollessaan, tällaiset asiat pistävät miettimään, miten hyvin asiat ovat Suomessa. Kotimaassa ei myöskään tarvitse murehtia esimerkiksi netin toimivuutta, kuten Kiinassa. Toisaalta siellä taas luotijunat kulkevat sekunnilleen ajallaan, toisin kuin kotimaan junat, joilla on joskus suuriakin viivästyksiä.

Suomeen tullessaan Hirvonen osaa arvostaa ruuhkattomuutta. Kun Kiinassa hissiin tunkee kaikki yhtä aikaa, Suomessa ei ole sitä pelkoa, päinvastoin. Mukavaa on myös hiljaisuus, vaikka mökkielämää Hirvonen ei sentään kaipaa.

– Siellä hajoaisi pää.

Suomalaisia herkkuja taas saa Kiinassakin, sillä työkavereista on aina joku käymässä Suomessa ja tuo tuliaisia. Jopa ruisleipää.

Tulevaa urakehitystä miettiessään Hirvonen ei osaa vielä sanoa mitään kovin tarkkaa. Vaikka hän haaveileekin joskus olevansa Washingtonin edustuston taloushallintotiimin vetäjä, haave ei välttämättä koskaan toteudu. Ei sen vuoksi, etteikö tehtävä koskaan tulisi avoimeksi tai Hirvonen siihen kykenisi, vaan sen vuoksi, ettei paikka välttämättä tule koskaan avoimeksi juuri Hirvosen urakierrolle sopivaan aikaan. Hän tiedostaa tämän, eikä sen vuoksi ota paineita tulevasta.

Sambiaan hän ei ole omien sanojensa mukaan vielä kovin paljon ehtinyt tutustua, mutta sen verran hän tietää, että luonto on siellä upeaa.

– Ja on sinne jo yksi vieraskin ilmoittautunut, nimittäin setäni, joka on myös innokas matkailija.

Meiltä maailmalle -sarjassa päivitetään Loimaan seudulta lähtöisin olevien ihmisten vaiheita. Sarjaan sopivia henkilöitä voi ehdottaa sähköpostitse: toimitus@loimaanlehti.fi tai puhelimitse: (02) 588 8032.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän