Kahvihetki historian säestyksellä

0

Loimaa/Mälläinen

Tämä kahvila on siitä erikoinen, että ensimmäiseksi kysytään kahvittelijan nimeä. Sitten henkilökunta käy läpi 1980-luvun hittimukien rivistön hyllyn. On Tuulaa, Riittaa, Pekkaa ja Hannukin löytyy.

Jos juuri sinun nimelläsi varustettua mukia ei löydy, ei hätää. Silloin saatat saada kahvisi vaikka Ylioppilas-, Rakas-, Pomo- tai Orja-mukista.

– Tai Orja on kyllä vähän varattu meillä harjoittelussa olevan Eija-Sinikan miehelle, joka aina joutuu täällä kaikenlaisiin hommiin, Mälläisten Wanhan Kaupan kahvilaa pitävä Saija Seppälä nauraa.

Kahvin kylkeen on tarjolla hänen leipomiaan herkkuja, ja näitä nautitaan historian havinassa.

Kauppa on nimittäin ihan oikea kauppa, joka lopetti toimintansa 1984 ja hyllyt ovat täynnä kaupan ajoilta peräisin olevaa tavaraa.

Muutamankin santsikupin verran saattaa mennä aikaa, kun esineisiin syventyy. Hyllyiltä löytyy tuotemerkkejä vuosikymmenien takaa ja Saija Seppälä kertoo, että moni kävijä kommentoi, miten löytää vielä monen käyntikerrankin jälkeen kaupalta uutta nähtävää.

– Täällä on jokaiselle jotakin.

Ja tänä kesänä vielä enemmän, sillä kaupalle pystytetään Loimaan Olutpanimosta kertova näyttely ja samoin esille tulee näyttely Aaro Seppälästä. Hän oli kaupassa myymälänhoitajana 1950-luvulta 1980-luvulle asti ja hänen syntymästään tulee tänä vuonna 100 vuotta.

Historian lisäksi kahvittelua säestää musiikki. Tänään Eija-Sinikka Aho laulaa sisällä, mutta välillä vanhasta lastauslaiturista tulee pop up -kahvilan esiintymislava.

– Vähän myöhässä aloitetaan, kun täällä on paikalla toimittaja, hän sanailee some-striimin päässä oleville katsojille tervetuliaisiksi.

Ensimmäinen biisi on Moottoripyörä, kuinkas muuten, sillä joka keskiviikko Kaupalla on kesän ajan iltaviidestä alkaen motoristikahvila.

– Pitkälti yli sadan oli viime kesänä monena keskiviikkona väkeä, Saija Seppälä sanoo.

Kesäkuun viimeisestä viikonlopusta lähtien suunnilleen syyskuun puoliväliin saakka kauppa on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta auki keskiviikkoillan lisäksi sunnuntaisin kahvittelijoille.

– Tilauksesta ollaan oltu auki myös ja meillä onkin käynyt monenlaisia ryhmiä, Saija Seppälä sanoo ja vinkkaa, että vaikka ei auki oltaisikaan, niin soittaa ja kysyä voi silti.

Perhe asuu kaupan naapurissa ja Saija Seppälän tilausleipomo on Wanhan Kaupan seinän takana.

– Pian kaupalle tuosta tulee, jos vain kotona ollaan.

Kesälomareissujakaan ei viime kesänä tehty.

– Ei tarvinnut mennä minnekään, kun kaikki tuli tänne ja täällä oli parhaat bileet.

Mälläisten Wanha Kauppa, Mälläistentie 407, Alastaro. Kesäkahvilla-kesäsarja vinkkaa kiinnostavista kahvittelupaikoista eri puolilla Varsinais-Suomea.

Kesäherkku

Raparperipiirakka!

Kun Saija Seppälää pyytää miettimään Mälläisten Wanhan Kaupan kesäherkkua, hän ottaa oikein mietintätauon.

– Meidän juttu on leivonnaiset niinsanotusti aikuiseen makuun, hän pohtii ja selittää, että leipoo ennemminkin sellaisia leivonnaisia, jotka ovat tuttuja jo vuosien takaa.

Se sopii Wanhan Kaupan henkeen.

– Piirakoita, unelmatorttua. Rommikakku esimerkiksi, hän luettelee alkuun ja harjoittelussa Kaupalla oleva Eija-Sinikka Aho huikkaa ohi mennessään, että lihapiirakat, niitä hän aina odottaa!

Saija Seppälä sanoo, että perinteistä kesän marjoilla maustettua täytekakkua on aina, sillä sitä on hänen mukaansa nykyään enää harvoin tarjolla missään.

– Tänään en sitä tehnyt, kun luulin, että ei ketään kaatosateessa tule, hän nauraa, kun kuusi motoristia jo heti alkuehtoosta nauttii sohvilla kahvia.

Kahvittelijat huomauttavat, että entäs se erikoinen juustokakku – se ei tainnut olla ihan perinteinen?

– Joo, kerran tein tervaleijonajuustokakun, leipuri sanoo ja kahvittelijoilta sekin leivonnainen saa kehuja.

Mutta se kesäherkku, mikä se olisi?

– Kyllä se on raparperipiirakka, Saija Seppälä päättää.

Piirakka on tehty oman pihan raparpereistä ja resepti on itse kehitelty vanhasta, monelle tutusta ohjeesta. Muuntamista on tarvittu, sillä hänen tilausleipomonsa tekee vain gluteenittomia tuotteita.

Reseptiä ei tosin voi antaa eteenpäin, sillä piirakassa on salainen ainesosa.

Ja se onkin niin salainen, että leipuri itsekään ei sitä aina ennalta tiedä – se kun saattaa vaihtua leipomiskerrasta toiseen.

– Juuri tänään se on sitruunarahka, hän virnistää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän