Millainen kesäsuomalainen olet – testaa tästä!

0
Peräti 67 prosenttia suomalaisista kertoo uivansa luonnonvesissä. KUVA: LL Arkisto

Lomailetko niin kuin keskimäärin muutkin suomalaiset – entä matkailetko kuin muut ja onko mökkisi yhtä suuri kuin keskimäärin kaikilla muillakin? Kuinka monta makkaraa syöt, entä poltitko ihosi auringossa?

Tilastokeskuksen Tilastotietopalvelu kokosi Suomen kesää koskevat tilasto- ja muut tiedot yhteen.

Katso tästä, oletko keskivertokesäilijä vai meneekö suvi peräti ihan överiksi.

Lomailethan heinäkuussa? Viime kesänä Suomen työllisistä 33 prosenttia oli vähintään yhden viikon lomalla heinäkuussa, kun kesäkuussa lomaa piti vähintään viikon 14 prosenttia työllisistä. Elo- ja joulukuussa 11 prosenttia työllisistä piti lomaa vähintään viikon.

Katse kukkaroon! Pääsetkö halvalla vai kirpaiseeko kunnolla? Kyselyn mukaan suomalaiset käyttävät kesälomaansa tänä vuonna keskimäärin 1 178 euroa kotitaloutta kohden. Enemmistö vastaajista (62 prosenttia) aikoo käyttää kesälomaansa enintään 1000 euroa.

Yleisin budjettiarvio sijoittuu välille 501 ja 1000 euroa. 7 prosenttia vastaajista sanoo selviävänsä kesälomasta 100 eurolla – odotamme kuulevamme heiltä vinkkejä, miten tämä onnistuu…

Matkailethan kotimaassa? Viime vuoden touko-elokuussa suomalaiset tekivät yöpymisen sisältäneitä kotimaan vapaa-ajanmatkoja noin 10,8 miljoonaa.

Tälle kesälle valtaosa suomalaisista (70 prosenttia) suunnittelee kotimaanmatkailua ja reilu puolet aikoo matkustaa ainoastaan kotimaassa. Ulkomaille suuntaa noin neljännes enemmän lomailijoita kuin vuotta aiemmin.

Yövytkö ilmaiseksi? Erityisesti ilmaismajoituksen sisältäneiden kotimaan vapaa-ajanmatkojen määrä nimittäin kasvoi. Näitä matkoja oli noin 7,8 miljoonaa, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin edelliskesänä. Omilla mökeillä vietettyjen öiden määrä kasvoi lähes viidenneksen, ja myös sukulaisten ja tuttavien luona yövyttiin hieman edelliskesää enemmän.

Ulkomaan vapaa-ajanmatkoja tehtiin kesällä 2024 yhteensä 2,9 miljoonaa, kun mukaan lasketaan yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat sekä päivämatkat ja -risteilyt.

Suuntaathan ulkomaanmatkasi johonkin naapurimaahan? Naapurimaiden osuus matkoista oli aiempaa suurempi ja ulkomaan vapaa-ajanmatkoista reilu puolet eli 1,6 miljoonaa matkaa suuntautui pohjoismaihin tai Viroon, joka oli suosituin kohdemaa.

Kipin kapin majoitusliikkeeseen! Kesän 2024 (touko–elokuu) Suomen majoitusliikkeiden yöpymisvuorokausien määrä oli lähes 9,3 miljoonaa. Kotimaisia yöpymisiä niistä oli noin 7,1 miljoonaa ja ulkomaisia yöpymisiä noin 2,2 miljoonaa.

Onko sinulla mökki? Suomessa oli viime vuoden lopussa kaikkiaan 495 145 kesämökkiä. Vanhoja mökkejä kuitenkin purettiin, poistettiin rekistereistä ja käyttötarkoituksia muutettiin niin, että kesämökkikanta pieneni 8 605 mökillä edellisvuoteen verrattuna.

Milloin mökkisi on rakennettu? Eniten Suomessa on nimittäin 1970-luvulla rakennettuja mökkejä (92 020 kpl) ja sen jälkeen valmistuneiden mökkien määrä on laskenut joka vuosikymmenellä – esimerkiksi 2010-luvulla valmistuneiden mökkien määrä on reilusti alle puolet 1970-luvun määrästä (33 361).

Miten monta neliötä, entä miten kaukana kotoa? Mökkibarometrin mukaan mökki on keskimäärin 70 neliön kokoinen ja 91 kilometrin päässä vakituisesta asunnosta. 58 prosenttia mökeistä puolestaan on järven tai lammen äärellä.

Entä millaisin mukavuuksin mökkisi on varustettu? Mukana tuotavan juomaveden varassa oli 55 prosenttia mökeistä, mutta verkkosähkön piirissä on mökeistä on jo 75 prosenttia.

Miten lämmität? Lämpöpumput ovat nopeasti lisänneet suosiotaan lämmitysmuotona. Viime vuonna jo joka kolmannessa mökissä oli lämpöpumppu.

Jos olet nuori mökin omistaja, olet harvinaisuus! Mökin omistajat ovat aiempaa iäkkäämpiä, jo 55 prosenttia on eläkeläisiä. Mutta kyllä työssäkäyvätkin omistavat mökkejä – ja noin joka neljäs heistä kertoo tekevänsä mökiltä etätöitä.

Muutama viikonloppu vai kuukausikaupalla mökkieloa? Jos vietit mökillä 85 vuorokautta viime vuonna, olet keskivertomökkeilijä.

Yleisimmin mökillä vietetään kyselyn mukaan 1–3 päivää kerralla (57 prosenttia vastaajista), kun toiseksi yleisin kerralla vietetty aika on 4–6 päivää (23 prosenttia). Vuosittaisia mökkipäiviä kertyy lähes kolmelle viidestä mökkeilijästä alle 20 päivää ja 45 prosentille kymmenen päivää tai vähemmän.

Eniten mökkeillään oman puolison kanssa (60 prosenttia) ja toiseksi yleisintä seuraa olivat kaverit (30).

Jos yövyit vuokramökillä, niin ehkä teet niin heinäkuussa? Vuokramökkien suhteen viime kesän vilkkain kuukausi olikin heinäkuu, jolloin vuokramökkiyöpymisiä oli 454 044. Tosin koko vuoden ajalta maaliskuu oli vilkkaampi (499 989). Keskimääräinen mökkivuorokausi vuokramökissä maksoi muuten toukokuussa 127 euroa, kesäkuussa 139 euroa, heinäkuussa 133 euroa ja elokuussa 128 euroa.

Onko kesällä ohjelmassa omat tai jonkun muun häät? Vuonna 2024 solmituista avioliitoista 44 prosenttia solmittiin kesä-, heinä- ja elokuussa. Suosituin avioitumiskuukausi oli elokuu, jolloin 3 642 paria solmi avioliiton. Toiseksi suosituin oli heinäkuu 3 133 parilla. Kesäkuussa avioliittoja solmittiin puolestaan kolmanneksi eniten (2 549 paria).

Tilastojen perusteella tiedetään, että tyypillisesti heinä- ja elokuu ovat vuorotelleet suosituimpana avioitumiskuukautena.

Löytyykö tästä hääpäiväsi? Vuoden 2023 suosituin yksittäinen vihkipäivä oli 24. elokuuta, jolloin vihittiin 550 paria. Suosittuja vihkipäiviä olivat myös 3. elokuuta (426) ja 20. heinäkuuta (408).

Heinäkuussa on ruuhkaa muutenkin – vauvojakin syntyi eniten heinäkuussa, 3 862 lasta. Kesä-, heinä- ja elokuussa syntyi yhteensä 11 271 vauvaa.

Söitkö jäätelöä? Et olisi ainoa, sillä melkein joka toinen suomalainen kertoo syövänsä jäätelöä kesällä viikoittain – ja useampi kuin joka kymmenes lähes päivittäin.

Jäätelökesän ohella suomalaiset viettävät grillikesää! Makkara pitää pintansa: esimerkiksi kesäkuussa niitä syödään Suomessa yli 35 miljoonaa kappaletta. Onko se sitten paljon – sehän tekee vain kuusi pätkää ja palan päälle per suomalainen…

Touko–elokuun aikana ostetaan 54 prosenttia koko vuoden grillimakkaroista ja suosituin grilliliha on nykyään kana.

Palan painikkeeksi suomalaisille kelpaa muukin kuin mehu, sillä heinä–syyskuussa 2024 olutta myytiin 82,7 miljoonaa litraa, siideriä 4,4 miljoonaa litraa ja long drinkejä 16,6 miljoonaa litraa.

Virvoitusjuomia puolestaan myytiin 82,6 litraa ja kivennäisvesiä 32,7 miljoonaa litraa.

Lager- ja muun oluen osuus koko alkoholimyynnin arvosta oli 64 prosenttia ja vähäalkoholisen sekä alkoholittoman oluen osuus 4 prosenttia. Kesäkuukaudet lähes kolminkertaistavat roseeviinien myynnin, lonkeroiden myynti kasvaa kesäkuukausina lähes 50 prosenttia, ja siidereiden myynti myös noin 40 prosenttia.

Kesäsuomalainen menee luontoon. Suomalaisesta aikuisväestöstä 96 prosenttia harrastaa ulkoilua. Suosituin ulkoiluharrastus luonnossa on kävely – jopa 80 prosenttia suomalaisista kertoo kävelevänsä luonnossa. 57 prosenttia marjastaa, 37 prosenttia retkeilee ja 48 prosenttia harrastaa luonnon tarkkailua.

Peräti useampi kuin kaksi kolmesta suomalaisesta ui luonnonvesissä. Ja mikä onkaan uidessa, sillä yleisten uimarantojen vedet ovat Suomessa valtaosin puhtaita. Yli 94 prosenttia Suomen uimavesistä luokiteltiin vuonna 2023 laadultaan erinomaiseksi tai hyväksi. Vain viisi 304 uimarannasta luokiteltiin laadultaan huonoksi.

Vähän yli puolet aikuisista ilmoittaa muuten olevansa uimataitoisia Pohjoismaisen määritelmän mukaan, eli pystyvänsä uimaan syvässä vedessä vähintään 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Kalastusta harrastaa vajaa kolmannes 15 vuotta täyttäneestä väestöstä. Purjehduksen tai muun veneilyn harrastajien osuus samanikäisestä väestöstä oli 11 prosenttia.

Grillasitko muutakin kuin makkaraa? 23 prosenttia suomalaisista kertoi polttavansa ihonsa auringossa vähintään kerran vuodessa.

Lähteet: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus, Nordea, S-Pankin kyselytutkimus, Lähi-Tapiola, K-ryhmä, HKScan, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry, Alko, Luonnonvarakeskus, Mökkibarometri, Säteilyturvakeskus, Kansalaisliikuntataidot-kyselytutkimus, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, European Environment Agency (EEA).

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän