
YPÄJÄ/YPÄJÄNKYLÄ Kolmannen polven mylläri Simo Suonpää on laittanut Ypäjänkylässä sijaitsevan myllynsä myyntiin. Hän sanoo, että kolmella pojalla on kullakin omat hommansa, eikä jatkajaa ole löytynyt.
– Olen itsekin ollut eläkkeellä jo kymmenen vuotta.
Lisäksi vaimo Maarit kuoli vuosi sitten, joten myllyn ja samassa pihapiirissä toimivan kahvila-myymälä Myllytuvan pyörittäminen on yhdelle myllärille liian raskas tehtävä.

Ypäjän Vehnämyllyn historia ulottuu vuoteen 1942, jolloin Suonpään äidinisä perusti myllyn.
– Tämä on hänen rakentamansa. Koneet ja laitteet tulivat Saksasta, ja ne ovat edelleen käytössä, eivätkä vaadi kuin säännöllistä huoltoa.
Myllytuvalla on puolestaan ikää jo reilusti yli sata vuotta. Alun perin se toimi kestikievarina ja myöhemmin asuinrakennuksena muun muassa mylläreille (LL 19.8.2023).
Katto sähköllä toimivaan myllyyn uusittiin Suonpään mukaan kolme vuotta sitten, mitä juhlistettiin lettukesteillä ja illalla orkesteritansseilla. Väkeä kävi päivän aikana noin 350. Myllyn Suonpää aikoo myydä tarjousten perusteella.
– Tässä on valmis aihio, minä kyllä sitten opetan mylläriksi.

Mylly ehti seistä tyhjillään 20 vuotta ennen kuin Simo Suonpää osti sen vaimonsa kanssa perikunnalta ja rupesi jatkamaan suvun perintöä. Tässä kuussa kaupasta tuli kuluneeksi 31 vuotta.
Viljat on alusta asti ostettu Ypäjänkylästä ja lähiseudulta ja ne ovat lisäaineettomia. Myllyllä on myös luomuhyväksyntä, mutta Suonpää sanoo, ettei luomuviljaa oikein tahdo saada. Suosituin vilja on hänen mukaansa kaura, jonka saatavuus on säiden vuoksi ollut muutaman viime vuoden ajan heikkoa. Töitä on kuitenkin riittänyt.
– Nyt on keväästä asti jauhettu piapoa.
Suonpää uskoo, että pienten myllyjen aika ei ole ohi, vaikka moni onkin lopettanut. Hän laskeskelee, että 30 vuodessa 100 kilometrin säteellä on pistänyt pillit pussiin 16 myllyä. Lähin löytyy hänen mukaansa nyt Pöytyältä.
– Ympäristössä on kyllä asiakkaita. Ja jos haluaa käydä torikauppaa, niin isommissa kaupungeissa riittää väkeä, hän vinkkaa ja sanoo heidänkin kiertäneen aikanaan ahkerasti.

Hän kertoo jauhavansa nykyään noin kolmena päivänä viikossa. Myllytuvan kahvila-myymälä puolestaan on auki arkipäivisin. Lisäksi takaosan 50 hengen juhlatilat taipuvat niin häihin kuin hautajaisiin.
– Kaikkea mahdollista on järjestetty. Nytkin on yhdet häät tulossa.