Saaristosta työn ja matkailun kokeilualusta

Varsinais-Suomen tulevaisuusvisioissa saaristo on paljon muutakin kuin kesäinen mökkeilykohde. Vuonna 2030 saaristossa on Pohjoismaiden parhaat tietoliikenneyhteydet, sillä siellä on Suomeen tulevien tietoliikennekaapelien vahvistus- ja jakopiste. Rakenteilla on myös datasali, joka hyödyntää merta jäähdytyksessä. 

Lue näkemykset saariston tulevaisuudesta ja ota kantaa, mikä on todennäköistä ja mikä toivottavaa.

Voisiko tämä olla kuva saaristosta vuonna 2030? Maakunnan tulevaisuuskuvassa saaristoon on rakenteilla datasali, joka hyödyntää merta jäähdytyksessä. Kuva: Reea Ruohonen / Turun AMK.

Saariston ympärivuotinen asukasmäärä on moninkertaistunut vuonna 2030, sillä kulkuyhteyksiä on parannettu älyliikenteen ja automaation myötä. Tietoliikenneyhteydet ovat Pohjoismaiden parhaat, sillä saaristossa on Suomeen tulevien tietoliikennekaapelien vahvistus- ja jakopiste. Rakenteilla on myös datasali, joka hyödyntää merta jäähdytyksessä.

Visioissa robotiikan kehitys mahdollistaa yhä useamman työn tekemisen paikasta riippumatta ja saaristossa toimiikin useiden yritysten etätyöpisteitä.

Saaristoon on perustettu erityisesti hyvinvointi- ja hoivapalveluja, joissa hyödynnetään luonnon parantavaa ja virkistävää vaikutusta entisaikojen sanatorioiden malliin. Varsinais-Suomen saaristo on uusi Sveitsin Alpit.

Saaristossa kokeillaan ennakkoluulottomasti uusia energiaan, ruokaan ja hyvinvointiin liittyviä tuotantomuotoja. Kehitteillä on myös Meyer Turku -telakan kanssa kelluvia saaria, joihin voidaan sijoittaa oppilaitoksia ja yrityksiä, ja joita voidaan siirtää tarpeen mukaan. Yritykset, oppilaitokset ja asukkaat tekevät yhteistyötä uudenlaisten toimintatapojen löytämiseksi.

Jakamistalous on laajentunut naapurustosta koko saariston kattavaksi ekosysteemiksi.

 

<iframe id=”zef-api-5809752942575616″ src=”//storage.googleapis.com/apps.myzef.com/resources/turunsanomattoimitus/k2bt2z/index.html” width=”100%” height=”640″  hspace=”0″ vspace=”0″ scrolling=”no” frameborder=”0″ marginwidth=”0″ marginheight=”0″ style=”max-width: 100%;” onmousewheel=””></iframe>

 

Kommentoi visioita
  • Esittelemme sivustolla tulevaisuuskuvat yksitellen.
  • Jokaisen kuvauksen jälkeen löytyy kysely, johon voit vastata.
  • Riittää, että vastaat yhteen kyselyyn. Kysely on samanlainen jokaisen tulevaisuuskuvan perässä.
  • Voit lisäksi lähettää meille kirjoituksia tai kuvia, minkälaisena näet tai haluaisit nähdä Varsinais-Suomen vuonna 2030. Voit lisätä asioita tässä esiteltyihin kuvauksiin tai tehdä kokonaan uuden kuvan.
  • Ehdotuksia lähettäneiden kesken arvotaan TS-Yhtymän tuotepalkintoja.
  • Lähetä kuvaukset ja kuvat 1.6.2016 mennessä osoitteeseen: netti@sss.fi
  • tai Salon Seudun Sanomat, Varsinais-Suomi 2030, PL 117, 24101 Salo.