Muuttoaika

ILOINEN PIHA 8: Kierrätyksen ja kokeilun kautta muokkautui viihtyisä piha

Juhannuksena Enalat söivät jo oman pihan perunaa. Mansikantaimia on kuusikymmentä. Kuva: Emilia Voltti

Etupihan pikkulammessa seilaa liikkuva saari. Kuva: Emilia Voltti

LOIMAA/JUVA Ritva ja Veikko Enalan piha on tasainen, aurinkoinen ja tuulinen. Pitkä ja kapeahko piha jakautuu kolmeen osaan: etupihaan, puistoon ja hyötypuutarhaan. Kaikilla pihoilla on Ritva Enalan istuttamia kasveja sekä Veikko Enalan nikkaroimia käytännöntarvikkeita ja koriste-esineitä. Pihan perällä sijaitsee saunarakennus. Lisäksi hyötypuutarhassa on itse rakennettu ja suunniteltu kasvihuone sekä vesipiste. Etupihan pienessä koristelammessa elää ruutanoita.

Enalat muuttivat paikalle nelisenkymmentä vuotta sitten. Aiemmin paikalla toimi autokorjaamo, jonka jäljiltä piha oli savista velliä. Vuosien saatossa pariskunta rakensi puutarhaa ja istutti sinne kasveja. Korjaamoajoista muistuttaa yhä etupihan asfaltti ja auton vanteet uusiokäytössä kasvitukina.

Enalat seuraavat kasvien muutosta kaikkina vuodenaikoina, kuinka samettiruusut alkavat kukkia ja marjat kypsyvät. He kertovat, että hopeapaju on kasvanut vuosien aikana pienestä tapista suureksi puuksi.

– Pihalla touhuamisessa inspiraatio on tärkeä. Kokeilemme rohkeasti erilaisia kasveja, uusin tulokas pihalla on tyrni. Kesällä riittää puuhasteltavaa. Nautimme ulkoilmasta ja saamme liikuntaa, Enalat sanovat.

Emilia Voltti

Pihalla kasvaa runsaasti sekä koriste- että hyötykasveja. Kuva: Emilia Voltti

Ritva Enala kitkemässä rikkaruohoja. Kuva: Emilia Voltti

Hyötypuutarhassa kasvaa runsaasti marjoja ja hedelmiä. Kuva: Emilia Voltti

Lue lisää 10.8.2017 lehdestä

OP Edustajistovaalit


Lähitapiola
Sää

Suomi 100

Pala Kakkua

SPM –

Arkistot
Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Loimaan neljäsluokkalaiset tanssivat itsenäisyysjuhlan vieraiden kanssa valssia

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa vieraiden kanssa tanssittu valssi.

Loimaan neljäsluokkalaiset ja itsenäisyysjuhlan vieraat tanssivat cicapoa

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa vieraiden kanssa tanssittu cicapo.

Loimaan neljäsluokkalaiset tanssivat itsenäisyysjuhlassa letkajenkkaa

Loimaan kaupungin neljäsluokkalaiset järjestivät Liikuntahallissa 4.12.2017 itsenäisyysjuhlan, jonka ohjelmaan kuului tanssiesityksiä. Tässä on vuorossa letkajenkka eli letkis.