”Uskallan toivoa, että Loimaasta tulee vauras ja menestyvä kaupunki, jonka ilma tekee ihmisen vapaaksi”

Loimaan kaupunkijuhlat vuonna 1969. Erkki Kaunisto jakaa kaupungin tarjoamaa härkää. Juho Toiviainen oli valtuustossa Karjalan edustaja. Kuva: Veikko Hulkko

LOIMAA juhlii vuonna 2019 puolivuosisataista taivaltaan kaupunkina. Kauppalasta tuli kaupunki vuonna 1969.
Monien muistama opettaja Lippo Lahti pohdiskeli kaupungin tulevaisuutta 31.12.1969 ilmestyneessä Loimaan Lehdessä muun muassa näin:
”Kaupunkiympäristön monotonistuessa ja vapaa-ajan lisääntyessä kiinnittävät kaupunkisuunnittelijat entistä enemmän huomiota asukkaiden viihtyvyyteen. Loimaan keskustan tekevät viihtyisäksi nurmikot, ruusut, lehmukset ja suihkulähde. Välttämättömätkin menot voivat kiertotietä lisätä vapaa-ajankäyttömahdollisuuksia, jätevesien puhdistaminen luo mahdollisuudet harjoittaa Loimijoessa vesiurheilua.
Viihtyvyyteen vaikuttaa suuresti katujen kunto. Viime aikoina on katuja ruvettu todella rakentamaan, ja budjetista näkyy, että saavutettu ote myös pitää. Kaupungilla on hyvin selvä pieni kiinteä keskusta. Mutta keskustaa on vielä kehitettävä. Tässä saneerauksessa voi tonttipolitiikka aiheuttaa ikävyyksiä, ja kaupungin ja tontinomistajien etujen ristiriita saattaa tehdä asemakaavasta pannukakun.
Kaupungin sijainti on niin edullinen, että loimaalaisten ei pitäisi olla liian ujoja, silloin kun etsitään tonttia tehtaille, keskusvarastoille, atomivoimalalle tai suurelle oppilaitokselle. Lisäksi kaupunki on 15 000 asukkaan maaseutualueen palvelukeskus, ja näenkin jo silmissäni, miten täällä 12 vuoden kuluttua on drive-in -pankkeja, drive-in -kirkko ja drive-in -baareja.
Epäluuloinen dogmaattisuus, taantumuksellinen muutoksenpelko ja lyhytnäköinen mukavuudenrakkaus estävät suunnitelmien, kuvitelmien ja utopiain toteutumisen. Ne ovat ihmisen ominaisuuksia, jotka voivat ehkäistä pienen kaupungin kehittymisen, ne ovat muuten samoja ominaisuuksia, jotka luovat maailmaan hätää, työttömyyttä ja nälkää. Mutta ne eivät hallitse meitä aina ja kaikkialla, ja uskallan toivoa, että Loimaasta tulee vauras ja menestyvä kaupunki, jonka ilma tekee ihmisen vapaaksi.”

OP Edustajistovaalit


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähitapiola
Sää

Plus-tilaus

Sudokuttaako?

Arkistot

Ämmät Äänessä

Ämmät äänessä -levynjulkaisukonsertti Loimaan Taidetalossa 11.12.2018.

Ämmät Äänessä

Ämmät äänessä -levynjulkaisukonsertti Loimaan Taidetalossa 11.12.2018.

Ämmät Äänessä

Ämmät äänessä -levynjulkaisukonsertti Loimaan Taidetalossa 11.12.2018.

tilaajapalvelija 23.1.2019

Digilehti

Lue Loimaan Lehti

Loimaan Lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Tutustu ja ihastu

TS rekry

Muualla