Lähtö oli raskas ja haikea

0

LOIMAA Seitsemän vuosikymmentä sitten Kurkijoelta lähdettiin raskain askelin jo toisen kerran. Talvisodassa tuhoutuneiden ja välirauhan aikana uudelleen rakennettujen kotien ovet suljettiin haikein mielin.
– Minäkin menin vielä viime hetkillä syömään pensaista suuria maukkaita karviaisia, jottei venäläisille jäisi niin paljon, Kurkijokelaisten pitäjäjuhlassa juhlapuheen pitänyt kotiseutuneuvos Eino Vepsä muisteli.

Helli Kulmalan muistot evakkomatkoista ovat yhä kirkkaat.

Aino Vehviläinen ja Helli Kulmala vakuuttivat käyvänsä Kurkijoen pitäjäjuhlilla niin kauan kuin jalka nousee. – Täällä näkee kaikki tutut ympäri Suomen. Äsken näin rippikoulukaverini vuodelta 1943, Kulmala kertoi. Kuva: Kiti Salonen
Aino Vehviläinen ja Helli Kulmala vakuuttivat käyvänsä Kurkijoen pitäjäjuhlilla niin kauan kuin jalka nousee. – Täällä näkee kaikki tutut ympäri Suomen. Äsken näin rippikoulukaverini vuodelta 1943, Kulmala kertoi. Kuva: Kiti Salonen

– Meitä oli kahdeksan naista, jotka kuljetimme yli sadan lehmän laumaa rajan yli. Ensin kävelimme sata kilometriä ja sen jälkeen lastasimme lehmät proomuun. Yötä olimme Savonlinnan vieressä. Kolkontaipaleen asemalta jatkoimme junalla Ylistaroon.
Monien muiden kurkijokelaisten tavoin Kulmalan perheen sijoituskunnaksi tuli Loimaa. Loimaalla Kulmala asuu yhä, vaikka elämä veikin hänet välillä Lapinlahdelle.

Kiti Salonen

 

Lue lisää 14.8.2014 lehdestä