Mies, joka ehti moneen

0

YPÄJÄ Uskomattoman tuottelias ja aikaansaava mies, jolle kulloisenkin kotiseudun kulttuurielämä oli aina sydäntä lähellä. Muuta ei voi sanoa, kun perehtyy ypäjäläissyntyisen Lauri Markkulan (1924–1999) elämäntyöhön. Hän ehti olla monessa mukana niin Ypäjällä kuin muuallakin asuessaan.

Satu Leppälahti ja ypäjäläisittäin merkittävän kulttuuripersoonan Lauri Markkulan muotokuva. Markkula jätti monin tavoin jälkensä Ypäjälle. Hän oli muun muassa perustamassa Ypäjän Musiikkiteatteria. Kuva: Anu Salo
Satu Leppälahti ja ypäjäläisittäin merkittävän kulttuuripersoonan Lauri Markkulan muotokuva. Markkula jätti monin tavoin jälkensä Ypäjälle. Hän oli muun muassa perustamassa Ypäjän Musiikkiteatteria. Kuva: Anu Salo

Markkulan elämäntyötä kunnioitetaan Ypäjällä 90-vuotismuistonäyttelyllä, joka on parhaillaan esillä Ypäjän kirjastossa. Näyttely jatkuu syyskuun loppuun.
Kirjaston salissa on esillä kolmisenkymmentä Markkulan maalausta. Kuvakoosteesta päätellen taiteilija hallitsi monet tekniikat ja aiheet suvereenisti, väliin yhteiskunnallisestikin kantaa ottaen. Hän muun muassa peräänkuulutti arvostusta suomalaiselle työlle jäädessään eläkkeelle. Aihe on ollut viime aikoina jälleen ajankohtainen.
– Markkulan kuvataiteesta ei ole aiemmin koottukaan näin laajaa näyttelyä Ypäjälle, joten nyt on hyvä mahdollisuus tutustua hänen tuotantoonsa. Hän oli suuri kulttuurivaikuttaja niin täällä Ypäjällä kuin välillä Juupajoella asuessaankin, va. kirjastonjohtaja Satu Leppälahti valottaa.

Anu Salo

 

Lue lisää 30.8.2014 lehdestä