Saatkohan tänä jouluna rukkaset?

0

PUNKALAIDUN Radiosta tulee turkulaista ohjelmaa, ompelukone tikkaa ja hyllyillä roikkuu poron- ja lampaannahkoja sekä lampaanvillaa. Punkalaitumen Kanteenmaassa tehtaillaan tähän aikaan vuodesta rukkasia lähes kellon ympäri. Kun yrittäjäpari Juhani ja Taina Mielonen työskentelee 16 tuntia päivässä, valmistuu arviolta 50 kinnasparit. Työtahti on kova, sillä rukkaset ovat erityisen suosittu joululahja.

Poronnahaka taipuu Punkalaitumella räiskyvän värisiksi rukkasiksi. Nahka pitää tuulen ja vuoreen ommeltava lampaanvilla tai tekoturkis lämmön. Kuva: Marianna Langenoja
Poronnahaka taipuu Punkalaitumella räiskyvän värisiksi rukkasiksi. Nahka pitää tuulen ja vuoreen ommeltava lampaanvilla tai tekoturkis lämmön. Kuva: Marianna Langenoja

– Toiset puhuvat lamasta, mutta meidän yritykseemme vaikuttavat enemmän sääolosuhteet kuin taloussuhdanteet, Juhani Mielonen sanoo.
Pariskunta myy käsin tekemiään nahkatuotteita toreilla ja markkinoilla. Jos markkinapäiväksi sattuu sadekeli, rukkasten myyminen on kuin hiekan kaupitteleminen Saharaan. Jos sen sijaan tulee mukavan kirpeä pakkaspäivä, myynti on taattu. Suomalaiset arvostavat kotimaista käsityötä ja laatua.

Marianna Langenoja

 

 

Lue lisää 6.11.2014 lehdestä