Verenluovuttaja voi pelastaa elämän

0

ORIPÄÄ Verenluovuttajia kävi ahkerasti Suomen Punaisen Ristin Oripään osaston verenluovutustilaisuudessa, joka pidettiin seurakuntasalissa.

Veripalvelun sairaanhoitaja Jarkko Arffman otti vastaan Eila Halkivahan, joka luovutti 31. kerran verta. Kuva: Marianne Rovio
Veripalvelun sairaanhoitaja Jarkko Arffman otti vastaan Eila Halkivahan, joka luovutti 31. kerran verta. Kuva: Marianne Rovio

SPR:n liikkuva veripalvelu on järjestänyt verenluovutustilaisuuksia ympäri Suomea jo 60 vuoden ajan. Paikalliset SPR:n osastot toimivat liikkuvan veripalvelun vastaanottajina.
Verenluovutus on tärkeä juttu, sillä verta ei voi vielä korvata lääkkeillä eikä millään muullakaan keinotekoisella menetelmällä. Ihmisen apu toiselle merkitsee paljon. Vapaaehtoiset luovuttajat auttavat Suomessa noin 50 000 potilasta saamaan verta.
– Jokaiselta luovuttajalta saadaan 460 millilitraa verta. Veri kuljetetaan Helsingin Kivihaan verikeskukseen 24 tunnin sisällä. Vapaaehtoisten panos on todella tärkeä verenluovutustilaisuuksien järjestämisessä, SPR:n veripalvelun sairaanhoitaja Kati Ollanketo kertoi.

VUOSITTAIN verenluovutustilaisuuksia on Suomessa noin 1 400. Liikkuva veripalvelu käy myös suurilla yli 500 henkilön työpaikoilla, varuskunnissa ja oppilaitoksissa. Oripäässä verta pääsee luovuttamaan pari kolme kertaa vuodessa ja Loimaalla kerran kuukaudessa.

Marianne Rovio

 

Lue lisää 11.12.2014 lehdestä