Valepa voitti tasaisen cup-ottelun

0

LENTOPALLO Valepa–Hurrikaani 3–1 (26–28, 25–23, 31–29, 31–29).
Suomen cupin välieräturnauksessa Hämeenlinnan Elenia- areenalla pelattiin lauantaina miesten osalta finaalijoukkueet selville. Iltapäivän ensimmäisessä kohtaamisessa hallitseva cup- mestari Kokkolan Tiikerit kukisti suoraan kolmessa erässä odotetusti Pielaveden Sammon.

ILTAPÄIVÄN toisessa ottelussa Valepan ja Hurrikaanin välillä nähtiin cup-henkeen tyypillistä taistelua ja tunteiden kirjoa. Molemmat joukkueet halusivat sunnuntaiseen finaaliin, ja ottelusta muodostui aivan mieletön kamppailu.
Vaikka Valepa selviytyi neljässä erässä Tiikerien finaalivastustajaksi, jokaisessa erässä voittaja löytyi pienimmällä mahdollisella marginaalilla. Kaikki erät päättyivät kahden pisteen erolla ja peräti kolmessa erässä mentiin jatkopalloille saakka. Valepan rutiini ja Olli Kunnarin herääminen lievästä horroksesta käänsi ottelun hallitsevalle Suomen mestarille.
Ottelun kulkua oli kovin vaikea ennakoida missään vaiheessa. Alussa Hurrikaanin torjuntapelaaminen sai pidettyä Kunnarin lisäksi Elvis Krastinsin kurissa. Jo ensimmäinen erä osoitti, että Vladimir Cedic on todella liekeissä. Kaikkiaan Cedicille merkittiin 29 pistettä ja kolme torjuntaa. Cedicin lisäksi Aivars Petrusevics hyökkäsi laidasta tehokkaasti.

TOISESTA ERÄSTÄ alkaen Antti Esko alkoi tarjoilla passia enenemässä määrin keskipelaajilleen, Eduard Venskille ja Matt Pollockille. Yhteensä kaksikko sai 28 passia, joista keskipelaajat onnistuivat 19 kertaa iskemään pisteen.
Kolme ensimmäistä erää pelätty MM-kävijä Kunnari pysyi pihdeissä. Kakko oli laatinut Kunnarin pysäyttämiseksi tehokkaan taktiikan, mutta neljännessä erässä pelätty kone lähti viimein käyntiin. Ja kun kone käynnistyi, sitä ei pysäyttänyt mikään eikä kukaan. Esko passimäärä kasvoi neljännen erän aikana Kunnarille koko ajan, ja maajoukkueen ykköspyssy kiitti luottamuksesta. Välillä tuntui, että teki sastamalainen mitä tahansa, kaikki päättyi Valepan pisteeseen. Tämä vei myös uskoa Hurrikaanin torjunnalta. Vaikka neljännessä erässä Hurrikaanillakin oli mahdollisuus eräpallojen muodossa katkaista erä ja viedä kamppailu viidenteen erään saakka, oli Valepan voitto oikeutettu.

HURRIKAANIN valmentaja Ville Kakko totesi, että ottelu oli aika vääntämistä.
– En tiedä oliko VaLePan kokemus se, mikä ratkaisi. Pikkuisen pettynyt olen meidän puolustuspelaamiseemme. Se oli tavallista vaatimattomammalla tasolla. Vastaanotto oli ehkä vähän varmistelevaa, mutta laiturit hoitelivat hyvin palloja. Torjunta hoiteli oman osuutensa hyvin tänään. Finaalipaikka olisi tänään ollut otettavissa, mutta erien lopuissa meiltä puuttui päättäväisyyttä.
Tappio välierässä niukalla tavalla söi joukkuetta, mutta peliesitykseen saa Hurrikaani olla tyytyväinen. Joukkue osoitti henkistä lujuutta ja sellaista taistelua, jolla voi mennä keväällä pitkälle.

Valtteri Arra