Pentin päivä

0

Benedictus Nursialainen (480–543) oli roomalaiskatolisen luostarilaitoksen perustajahamoja. Hän perusti Benediktiiniläisjärjestön, jonka tunnuslause oli ”Ora et labora”, ”rukoile ja tee työtä”. Katolisessa pyhimyskalenterissa Benediktuksen muistopäivä on 21. maaliskuuta. Benediktuksesta suomalaiset tekivät Pentin, jonka nimipäivän kirkko määritteli vuonna 1572 kevätpäivän tasauksen ajankohdaksi.

Heinäkuormia ajetaan hevosilla 1930-luvulla Hämeessä. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka /  Nils Westermarck
Heinäkuormia ajetaan hevosilla 1930-luvulla Hämeessä. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka / Nils Westermarck

Alun perin kevätpäivän tasaus oli 17.3. Gregoriuksen eli Rekon päivänä, ja tähän päivään liittyvät monet vanhat sanonnat. Jo Mikael Agricola runoili Rucouskirjassaan, että ”Pyhä Greus ia Risti tee, ette öö ia peiue tasan iee”. Vielä paljon myöhemminkin kevätpäivän tasaus liitettiin Rekon päivään: Ganader kirjasi sanakirjaansa vuonna 1789 että ”Kriu Krau Kreun päivä, tasain yö, tasain päivä”.
Pentin päivän lähestyessä alettiin tarkkailla enteitä ja sanottiin iltaruskon ennen Penttiä merkitsevän pakkasta ja jälkeen lämmintä ilmaa. Teeren soitimen alkaminen ennen Penttiä ennusti lumisadetta ja jälkeen Pentin kauniita ilmoja. Kevätpäivän tasauksen aikaan oli otollista valmistaa uistimet ja onget, koska tällöin niistä saatiin erityisen pyytäviä.
Etelä-Pohjanmaalla Pentin päivää kutsuttiin Mato-Pentiksi. Uskottiin, että käärme (=mato) tulee ensi kerran lämmittelemään kevätaurinkoon tänä päivänä. Karjaa ei uskallettu laskea ulos, ettei koko kesää olisi vaivannut onnettomuus.

Juha Hirvilammi
Suomen maatalousmuseo Sarka