Entisaika herää eloon Yli-Kirralla

0

PUNKALAITUMEN Talonpoikaismuseon Yli-Kirran perinnetapahtuma Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely kutsuu kansaa taas tutustumaan entisaikojen elämänmenoon maaseudulla. Yli-Kirra esittäytyy toiminnallisena museona, jossa esineisiin ja koneisiin saa koskea.
Perinnetapahtuma järjestetään noin viiden hehtaarin museoalueella, jolla esitellään vanhoja maalaistalon työtapoja lukuisissa talkoovoimin toteutetuissa työnäytöksissä.
Ohjelmassa on jo useana vuonna ollut muun muassa puintinäytös, kyntönäytös, traktoriparaati, plankkusaha, klapikone ja pärehöylä. Jatkuvia työnäytöksiä ovat esimerkiksi kasvivärjäys sekä naisten käsityöt kuten kehräys ja matonkudonta.
Museonmäellä paistetaan kakkoa ulkouunissa, keitetään saippuaa sekä punamultamaalia ja punotaan köyttä. Työnäytöksenä tehdään myös riukuaitaa ja pärekattoa. Useilla näytöksillä on tärkeä museaalinen merkitys museomiljöön säilyttämisen kannalta.
Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely on järjestetty Talonpoikaismuseo Yli-Kirran miljöössä talkootyönä yhtäjaksoisesti kesästä 1992 lähtien.

Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely Punkalaitumen Yli-Kirralla (Koiramäentie 2 tai Rasintie) la–su 4.–5.7. Portit avoinna klo 10–17.