Mansikkakesä jatkuu elokuun ajan

0

MARJAT Mansikkakausi jatkuu edelleen viileiden säiden saattelemana koko maassa. Tuoretta mansikkaa on saatavissa elo-syyskuun vaihteeseen asti. Etelän rannikkoalueilla mansikan satokausi on edennyt pisimmälle, pohjoisimmilla tiloilla sato on vasta alkamassa. Tänä vuonna satokaudesta muodostuu kesän viileyden takia erityisen pitkä, eikä mitään selkeää satohuippua tule olemaan.
Avomaan mansikkatiloilla tehdään muutenkin erilaisia sadon ajoitukseen tähtääviä toimia. Kasvuharsoja käytetään tuotannon varmistamiseksi ja aikaistamiseksi, valitaan aikaisia ja myöhäisiä kasvupaikkoja sekä eri aikaan kypsyviä lajikkeita. Satokautta voidaan jatkaa myös uusien taimien istutuksen ajoittamisella kesäkuulle, jolloin sato muodostuu vasta loppukesällä.
– Pitkästä satokaudesta hyötyvät viljelijöiden ja poimijoiden lisäksi kuluttajat. Vielä kesälomien jälkeenkin voi hankkia pakastemarjat ja herkutella vaikka päivittäin tuoreilla mansikoilla loppukesän ajan. Tänä vuonna siihen on erityisen hyvä mahdollisuus, kun marjaa on vielä paljon kypsymässä, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta kerrotaan.