Kuuntele ja lue lukijoiden joululaulusuosikit!

0

En etsi valtaa, loistoa on Suomen esitetyin joululaulu. Näin kertoo Teosto, joka on kerännyt viime vuosien joulukonserttien esitetyimpiä joululauluja.
En etsi valtaa loistoa on Zacharias Topeliuksen vuonna 1887 kirjoittama joululaulu. Laulun sävelsi Jean Sibelius vuonna 1895 eli 119 vuotta sitten.
Muita erittäin suosittuja joululauluja Teoston viime vuosien listalla ovat Sydämeeni joulun teet ja Maa on niin kaunis.
Sydämeeni joulun teet on Kassu Halosen sävellys ja sanat ovat Vexi Salmen.
Maa on niin kaunis on taas Bernhard Severin Ingemannin sanoittama. Kappaleen on suomentanut Hilja Haahti.

 

LUKIJOIDEN SUOSIKIT

Tässä lukijoiden tarinoita suosikkilauluista. Kokosimme kappaleista myös Spotify-listan, jonka löydät jutun keskeltä.

– Tulee nuoruus aina mieleen kuullessani laulun Tonttu ei vaan saa unta, uudemmista Näin sydämeeni joulun teen.
– En juurikaan välitä niistä iloisista joulurallatuksista, vaikka niitä lasten kanssa paljon tulee laulettua. Konsta Jylhän Joululaulu varsinkin Suvi Teräsniskan esittämänä saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkää. Tykkään!
– Tasan 4 vuotta sitten vietimme pikkuveljeni hautajaisia joulukuussa, minkä johdosta Varpunen jouluaamuna sai suuren merkityksen meidän joululaululistallamme.
–  Varpunen jouluaamuna on ihan hyvä. On paljon muitakin. Kävin laulamassa joululauluja kirkossa ja aion käydä vielä uudelleenkin ennen aattoa. Se tuo mukavaa joulutunnelmaa. Kuuntelen aina joululauluja joulun alla.

– Tähti tähdistä kirkkain Vesa-Matti Loirin laulamana saa joka kerta liikuttumaan ja vedet silmiin.

– Upeaäänisen Jorma Kääriäisen Kirkossa on ykkössuosikkini ja Joel Hallikaisen koskettava Joulurauhaa kakkonen.
– Kuuntelen joululauluja mielelläni marraskuusta jouluun. Mieluiten suomeksi laulettuja joululauluja. Ihan ykkönen taitaa olla Suvi Teräsniskan Hei mummo. Se tuo nyt mieleen kaksi vuotta sitten poisnukkuneen anoppini, joka oli meidän lasten Lapinmummu. Hän asui Oulun lähellä Tupoksessa. Aattona soitimme aina hänelle ja kesäisin ajelimme sinne hänen luokseen. Kun Suvi julkaisi kyseisen kappaleen, siitä heti meillä Lapinmummun laulu. Taivas sylissäni on myös aivan ihana sekä Joulumaa.
– Meillä soi aina Tuomari Nurmion Joulupukin töissä, kun rakennetaan joulukuusi. Muuten ei tule joulutunnetta.

– En ole itse pitkään aikaan kuullut semmoista joululaulua, mistä aidosti tykkään. Jotenkin kaikki ovat mun mielestä aika samanlaisia. Tykkään ainoastaan ehkä Silent Night, koska se tuottaa lapsuuden mieleen.
– Sylvian joululaulu on aina kaunis, mutta nyt tuo Jarkko Aholan Mielenrauhaa vetää puoleensa.
– En koskaan unohda Maija-tyttäreni laulua, kun hän kolmevuotiaana lauloi sanasta sanaan: Tuiki, tuiki tähtönen, iltaisin sua katteelen. Edelleen tuo on minun suosikkilauluni.
– Joulumaa on lapsuudesta asti ollut ykkönen. Se jotenkin sanomallaan vakuuttaa joulun merkityksen. Taivas sylissäni ja Tulkoon joulu ovat muutaman vuoden takaisia tuttavuuksia ja myös todella tunnelmallisia. Tonttu-laulun sanat kertovat joulun salaisista uurastajista. Nämä neljä tulevat heti mieleen.
– Soitin opiskelijoillenikin aivan ihanan joululaulun; Petri Laaksosen ja Virve Rostin Talven syliin. Itse olen saanut kunnian levyttää lauluyhtyeeni kanssa myös ihan uusia meille tehtyjä joululauluja. On aina hienoa luoda jotain uutta ja siksi tuo biisi koskettaa.

– Joka joulu suosikkini vaihtuu. Riippuu jotenkin omasta elämästä ja mielialasta, onko suosikki kuplivaa ja iloista vai herkkää ja melankolista. Tänä vuonna se on Breath of Heaven (Mary’s song). Someron nuorisokuoron joulukonsertissa tämän laulun soidessa muistin taas mistä joulu oikeasti koostuu.

– Terveisiä Tammelan kirkosta. Kyllä on kaunista, kun suomalainen mies laulaa joululauluja korkealta ja kovaa. Itse olen ehkä hieman kyllästynyt perinteisesti esitettyihin joululauluihin ja olenkin monen muun tapaan viehtynyt Raskaampaa joulua -versioihin. Uusimmista kappaleista on jäänyt mieleen Antti Railion Enkelikello. Lisäksi Tulkoon joulu on kaunis kappale varsinkin kuoron esittämänä.
– Kaukana Suomesta kun olen viettänyt jouluja, niin Sylvian joululaulu on aina varmasti tuonut tipan silmään. Suomessa tykkään laulaa Tip-tap, se on ollut lapsenlapsenkin suosikki
–  Taivas sylissäni Katri Helenan laulamana.
– M.A. Nummisen Joulupukki puree ja lyö.
– Irwinin Kop kop kop.

– Suosikkini on Juulian lumienkeleitä ja Jari Sillanpään Lumilinna.

– Oikein hyvä ja harvinainen on Eero Raittisen Preerian Jouluyö!
– Diandra: Taivas sylissäni.
– Ja neitsyt pikku poijuttansa, mielellään Rajattoman esittämänä. Se on ihana!
– Jussi Björlingin esittämä O Helga Natt (Oi jouluyö).
– Juice Leskisen Sika on ehdoton.

 

Lukijoiden suosikit on koottu Somero-lehden kyselyssä.