Pikaopas: Näin lajittelet joulun jätteet

0
 
Kun juhlat on juhlittu, on siivouksen aika. Joulun jätteiden lajitteluun löydät apua tästä pikaohjeesta.
 
Amaryllis
Multaa ei toivota monessakaan taloyhtiössä biojätteen joukkoon, mutta omalle pihalle tai kompostoriin sen voi tietysti laittaa. Multa kelpaa myös kukkaruukun mukana polttokelpoisen jätteen/sekajätteen astiaan. Kasvit ja kukat ovat polttokelpoista jätettä/sekajätettä, mikäli kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä tai omaa kompostoria.
 
Bratzin laatikko
Myös PVC-muovista valmistetut tuotteet laitetaan polttokelpoisen jätteen/sekajätteen joukkoon.
 
Glögitölkki
Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kierrätykseen, muovikorkista tai alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo ja valuta likaiset keräyskartongit sekä pakkaa ne tilan säästämiseksi sisäkkäin. Lasiset glögipullot voi kierrättää pakkauslasina, viiniglögipullot otetaan vastaan kauppojen palautusautomaatteihin.
 
Joulukuusi
Joulukuusia otetaan vastaan veloituksetta jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksen.
 
Kinkun luu
Ruokahävikki pienenee, kun joulukinkun lopuista keittää pyhien jälkeen vaikka hernekeiton. Suurikokoiset luut kannattaa lopuksi lajitella polttokelpoiseen jätteeseen/sekajätteeseen. Pienemmät luut, kuten kanan luut, kelpaavat myös biojätteen joukkoon.
 
Kynttilöiden jäämät
Steariini- ja parafiinijäämät kannattaa kerätä talteen ja käyttää uusien kynttilöiden valmistukseen. Muuten kynttilöiden jäämät kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen/sekajätteeseen.
 
Lahjapaperi
Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut. Säästä siisti lahjapaperi ensi jouluksi.
 
Tuikunkuoret
Folio, alumiinivuoat ja tuikkujen alumiinikuoret voi laittaa metallinkeräykseen uuden metallin raaka-aineeksi.
 
Uudenvuodentinat
Tinat eivät nimestään huolimatta ole tinaa, vaan enimmäkseen ympäristölle myrkyllistä lyijyä. Käytä ne ensi vuonna uudelleen, tai toimita jätekeskuksiin, lajitteluasemille tai Yrjö-ympäristöautoon.
 
Valosarjat
Rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaiteromun keräykseen. Jätekeskusten ja Ekotorien lisäksi sähkölaitteita vastaanottavat nykyään myös suuremmat kaupat.
 
Öljy
Rasva ei kuulu viemäriin! Juoksevia öljyjä ei toivota myöskään biojätteen keräysastiaan. Öljyt laitetaan esimerkiksi maitotölkkiin pakattuna polttokelpoisen jätteen astiaan. Jäähtyneen ja kiinteän kinkunrasvan voi laittaa myös biojätteen joukkoon. Kotikompostoriin voi toki laittaa nestemäisiäkin jätteitä, kuten ruokaöljyä.