Seksistä vähiten ongelmia yksin harjoittaen

0
Iida Rauma halusi kirjaansa maaseutumaisen, savisen paikkakunnan, jossa asutaan myös haja-asutusalueella. Kuva: Heidi Pelander
Iida Rauma halusi kirjaansa maaseutumaisen, savisen paikkakunnan, jossa asutaan myös haja-asutusalueella. Kuva: Heidi Pelander

LOIMAA, TURKU ”Seksi on kirjassa läsnä koko ajan, mutta ei perinteiseen tapaan koettuna. Vähiten ongelmia se näyttää aiheuttavan yksin harjoittaen.”
Näin arvelee Loimaan Lehden kirjallisuusarvostelija J.E. Lassila luettuaan turkulaiskirjailija Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta -romaanin. Hänen mukaansa teoksen paksuuden (474 sivua) ohella ainakin joitain vanhempia lukijoita saattaa vieroksuttaa sen läpinäkyvä feminismi ja ilmiselvä vastenmielisyys perinteistä parisuhdetta kohtaan.
”Heteromiehet loistavat poissaolollaan. Heitä edustaa yksi, ja hänelle on varattu raiskaajan ja murhaajan rooli. Miessukukuntaan yleisemmin viitataan koiran ja ihmisten suhdetta pohtivassa osiossa, jossa päähenkilö toteaa miehen ja koiran muistuttavan toisiaan, molemmilla sama nuutunut olemus, jotenkin periksiantanut.”
Teos liittyy Saviseutuun sillä tavalla, että sen päähenkilö on varttunut kovasti Loimaata muistuttavassa varsinaissuomalaisessa maaseutukaupungissa.
– Minusta se on hauskaa ja hyvä esimerkki siitä, että lukijat kiinnittävät huomiota tosi eri juttuihin. Mutta on tuo kyllä aikamoista salapoliisintyötä, Rauma nauraa.

Kirja-arvio ja kirjailijan haastattelu julkaistaan Loimaan Lehdessä lauantaina 30. tammikuuta.