Katso video: Näin saat lisäpotkua lomauintiin

0

Uimahalli, kylpylä tai etelän loman hotellin allas. Hiihtolomalla moni pääsee polskimaan sydämen kyllyydestä. Kysyimme Aurajoen Uinnin toiminnanjohtaja Jani Rusilta, miten rinta- ja vapaauintiin saisi lisää potkua ja oikeanlaista liikettä.
Hypätään siis altaaseen. Jani Rusin tekniikkavinkit lähtevät rintauinnista. Mikä on rintauinnissa oikea käsien liikerata?

 

Viisi kysymystä uinnista, Aurajoen Uinnin toiminnanjohtaja Jani Rusi vastaa.

1. Mikä on rintauinnin oikea tekniikka?
– Rintauinnissa käsien loppuveto suuntautuu leuan alle, ei kauas sivulle. Potku on tehokas ja suuntautuu taaksepäin. Jalat eivät mene alas vartalon alle, koska reidet hidastaisivat silloin menoa.
2. Mitä eroa on sammakkouinnilla ja rintauinnilla?
– Uimari kauhoo sammakkoa, kun pää on pystyssä ja kädet haroo vettä kaukaa sivuilta. Oikeaoppinen rintauinti on kilpauintimaista ja etenee niin, että pää menee käsien väliin, niska ja hartiat ovat rentona.
3. Kumpi tekniikka on tärkeämpi, vapaauinti vai rintauinti?
– Kuntouimarin on tärkeää osata uida kolmea perustekniikkaa: selkäuinti, vapaauinti ja rintauinti. Peruskuntoa uidessa on hyvä vaihdella tekniikkaa välillä. Väillä pelkkiä käsiä, välillä enemmän jalkoja. Mahdollisimman monipuolisesti eri tekniikoita kannattaa harjoitella.
– Vapaauinnissa yksi vaikea osa on hengittäminen, mutta toisaalta vartalon asento on rintauintia helpompi. Minun mielestäni vapaauinti on helpompaa kuin rintauinti. Tekniikkakursseilla opetellaan ensin selkäuinti, se on helpointa, koska siinä saa hengittää koko ajan. Samaan aikaan otetaan vapaauinti ja rintauinti on vasta sitten kolmas joka siihen tulee, koska potku on osalle aika vaikea. Kolmasosalle rintauinnin potku tulee kuitenkin luonnostaan.
– Vapaauinnissa mennää nopeinta vauhtia eteenpäin. Taitojen kehittämisen voi aloittaa siitä, mistä on eniten kiinnostunut.
4. Kuinka tärkeässä roolissa jalat ovat vapaauinnissa?
– Riippuu siitä, kuinka vahvat jalat sinulla on. Vapaauinnissa potku on enemmän tasapainottava elementti, jalat eivät vie kauheesti eteenpäin. Ehkä noin 20 prosenttia eteenpäin vievästä voimasta tulee jaloista.
5. Miten ennen sukeltamista saa eniten ilmaa keuhkoihin?
– Paras tapa on puristaa keuhkot ihan tyhjäksi. Silloin saa uutta ilmaa keuhkot täyteen.
– Pinnan alla tasainen ulospäin puhaltaminen on tärkeää. Sukeltaessa rintauinti on taloudellisin etenemismuoto, rauhallisia pitkiä vetoja. Jos hallitset vedet, pääset rauhallisella vedolla eteenpäin, eivätkä lihakset kuluta paljon happea.
– Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että kaveri seuraa sukeltamista, jos lähdetään hakemaan ennätyksiä.