Leudon talven sateet aiheuttavat tulvia ja heikentävät jäitä

0

VARSINAIS-SUOMEN Ely-keskuksen mukaan leuto talvisää ja useamman päivän kestävät vesisateet sulattavat tällä viikolla loputkin lumet Lounais-Suomesta ja nostavat jokien virtaamat suunnilleen keskimäärin kerran vuodessa toistuviin tulvalukemiin.
Tulvavirtaama saa liikkeelle vuodenvaihteen pakkaskauden aikana syntyneet jokien jääkannet, jolloin jäälautat aiheuttavat kasaantuessaan paikoin tulvavedenkorkeuksien nousua ja vahinkoriskiä. Jääkannet eivät ole kuitenkaan tänä talvena erityisen vahvoja pakkaskauden lyhyydestä johtuen.
Loimijoella virtaaman ennustetaan nousevan keskiviikon–torstain aikana 200 m3/s:n paikkeille, ja jäänlähtö myös Loimijoessa ja Punkalaitumenjoessa on todennäköistä. Keväällä 2013 Loimijoella jäänlähtö yhdistettynä 300 m3/s:n virtaamaan aiheutti tulvavahinkoja Huittisissa, mutta nyt jäät eivät ole yhtä vahvoja ja virtaama jää pienemmäksi. Loimijoen varrella tulvavesi leviää lähipäivinä alavimmille peltoalueille.
Vesisateet heikentävät jääkansia myös merellä ja järvillä, joten jäillä liikkuminen alkaa olla hengenvaarallista. Vedenkorkeuden vaihtelut aiheuttavat virtauksia ja heikentävät jääkantta erityisen voimakkaasti salmialueilla ja rantojen läheisyydessä.