Lounashetkiä ja ystävyyttä eri kielillä

0

Henry Turner (vas.), Pekka Toivonen ja Eduardo Suárez tapaavat usein ruuan merkeissä, joko lounaalla tai kahvilla. Turner ja Suárez ovat kumpikin oikeustieteen opiskelijoita, jotka tapaavat toisiaan useilla luennoilla. Turun yliopiston kansainvälisestä tutorista Pekka Toivosesta on tullut miehille uusi ystävä.  Kuvat: TS: Jori Liimatainen

Henry Turnerin lento Lontoosta Helsinkiin oli useita tunteja myöhässä. Se tarkoitti, että vaihto-opiskelija saapuisi määränpäähänsä Turkuun pahasti myöhässä. Perillä odottava vaihto-opiskelijoiden tutor saisi myös odotella tulokasta tuntikaupalla. Nälkä, matkaväsymys ja pieni kiukku kasvoivat englantilaisen sisällä.
Turneria vastassa ollut Pekka Toivonen mietti, mikä voisi olla paras tapa ottaa vastaan uuteen maahan saapuva vaihto-opiskelija. Lähtökohta ei ollut paras mahdollinen pitkän matkan jälkeen.
– Ajattelin, että hän olisi reissaamisen jälkeen ainakin nälkäinen. Lähellä oli hyvä pitseria, joten vein Henryn sinne heti. Siitä se sitten lähti, kuvailee Toivonen.
Nyt reilu puoli vuotta saapumisen jälkeen Toivonen kehottaa ystäväänsä maistamaan runebergin torttua. Leivos saa englantilaiselta lakiopiskelijalta kiitosta. Myös tarina leivoksen takana kiinnostaa.
Toivonen ja Turner ovat tavanneet tässä välissäkin lukuisia kertoja, aika usein nimenomaan ruuan merkeissä.
– Minulla on tapana pyytää vaihto-opiskelijoita lounaalle kanssani, kertoo Toivonen.
Hän toimii Turun yliopistossa toista vuotta kansainvälisten opiskelijoiden tutorina. Viime vuonna hän vastasi kaikkiaan kahdeksan ulkomailta tulleen opiskelijan sopeutumisesta Turkuun. Turner on yksi hänen suojateistaan tällä hetkellä. Pari kertaa viikossa tapaavat miehet ovat tulleet ystäviksi.
– Emme me yleensä tee mitään erityistä yhdessä. Mitä nyt ystävät yleensäkin tekevät, ovat ja juttelevat.

JALKAPALLOA JA PASTANKEITTOA
Ruokaan liittyvät myös espanjalaisen Eduardo Suárezin ja Pekka Toivosen ensimmäiset yhteiset muistot. Elokuussa Suomeen lakia opiskelemaan tullut Suárez ei ollut tottunut ruuanlaittaja, joten pasta-annokset turkulaisessa opiskelijakämpässä eivät oikein onnistuneet ensimmäisenä viikonloppuna uudessa paikassa.
– Pastasta tuli ihan puuroa. Se oli alkuun ihan kamalaa, nauraa Suárez.
Maanantaina Toivonen pelasti espanjalaisen. Hän kehotti lukemaan pastapakkauksen kyljestä, kuinka pitkään niitä tuli keittää.
Espanjalaisen ja tutorin paras yhteinen muisto on jalkapallokentältä. Toivonen vei Suárezin katsomaan, kun hän valmensi lietolaisia jalkapallojunnuja. Treenien perään Suárez sai pelata kymmenvuotiaita poikia vastaan.
– Se oli todella hauskaa! Olen pelannut nuorempana jalkapalloa, mies kertoo.

”Haluan saada tästä kaiken irti, siksi pitää antaa paljon myös itsestään.”

PAIKALLISIIN TUTUSTUMISTA
Pekka Toivonen on ystävystynyt lähes poikkeuksetta kaikkien tutoroimiensa opiskelijoiden kanssa. Vaikka osa heistä on jo jättänyt Suomen taakseen, Toivonen pitää yhteyttä Facebookilla ja Skypellä.
– Itselläni ei ole ollut intoa lähteä vaihto-opiskelijaksi, joten tämä on tapani hankkia kansainvälisiä kontakteja ja lisätä kielitaitoani, kertoo Toivonen.
Hän opiskelee italiaa ja pohjoismaalaisia kieliä.
– Haluan saada tästä kaiken irti, siksi pitää antaa paljon myös itsestään. Onhan hienoa, että kun lähtee matkalle, on ystäviä eri puolilla maailmaa, joita voi käydä moikkaamassa.
Mikä sitten tekee Toivosesta persoonan, johon on helppo tutustua ja ystävystyä?
– Pekka tuntee paljon porukkaa, hän puhuu paljon. Hän on hyvin ystävällinen, Turner ja Suárez ylistävät kilpaa.
– Hän hoitaa aina porukan kasaan, Turner jatkaa vielä.
– Vaihtovuoden ideana on tutustua paikallisiin ihmisiin. Pekka huolehtii, että tapaamme suomalaisia, Suárez lisää.

Miten vietätte ystävänpäivää Pekka Toivonen, Henry Turner ja Eduardo Suárez?
– Emme tiedä vielä. Voisimme kokeilla vaikkapa jotain yliopiston järjestämää tapahtumaa.

Suomessa ystävänpäivään liittyy sekä ystävyys- että rakkaussuhteiden juhlinta. Muualla maailmassa päivä on usein rakastavaisten juhlahetki. Mitä mieltä olette suomalaisesta tavasta?
– Minusta se on älykäs idea. Toimii oikein hyvin, vastaa Henry Turner.